Florence er nedgradert fra en kategori 4-orkan til kategori 2, men blir fortsatt omtalt som ekstremt farlig og livstruende, med vinder opp til 175 kilometer i timen.

Kraftig vind og enorme bølger kan slå inn over land med ødeleggende kraft og forårsake storflom.

Unormal oppførsel

Orkanens bevegelsesmønster skaper hodebry for den amerikanske værvarslingstjenesten. Normalt klarer ekspertene å forutsi med ganske stor nøyaktighet hvor og når en orkan vil ramme land, men ikke med Florence.

Lokale værsystemer som ellers opptrer som en mur, og dytter innkommende orkaner i en forutsigbar retning, opptrer ikke normalt i området ved North og South Carolina.

– Dette er et skikkelig mareritt sett fra en meteorologs synspunkt. Vi har ikke tidligere sett denne type bevegelse for en orkan. Florence er en underlig skrue, sukker Marshall Shepherd, professor i meteorologi ved universitetet i Georgia.

Til sammen er over ti millioner mennesker bosatt i områder som trolig vil rammes av orkanen, og rundt 1,7 millioner mennesker har fått beskjed om å evakuere fra hjemmene sine

Florence er ventet å bevege seg tett opp til kysten, eller litt inn over land, i løpet av natt til fredag eller fredag formiddag (norsk tid).

Kan komme en meter vann

Torsdag morgen var det bokstavelig talt stille før stormen i havnebyen Charleston i South Carolina. Gatene var folketomme og butikkene tildekket med sponplater og gitre.

Orkanen Florence kan bringe med seg katastrofale mengder vann inn over USAs kyst. Foto: Nasa
Orkanen Florence kan bringe med seg katastrofale mengder vann inn over USAs kyst. Foto: Nasa

I det potensielle nedslagsfeltet varsler det nasjonale orkansenteret at deler av North Carolina kan få mellom 50 og 75 centimeter med regn, kanskje 100 centimeter på utsatte steder.

Blir orkanen liggende og sirkulere rett ute i havet, vil den presse enorme mengder vann inn over land.

Like før midnatt amerikansk tid befant ekstremværet seg 445 kilometer øst for North Carolina. Den beveger seg i nordvest retning med en fart på 28 kilometer i timen.

Onsdag måtte enda en delstat erklære unntakstilstand. Georgias guvernør Nathan Deal erklærte unntakstilstand i hele delstaten. Det er også gjort i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington.

(©NTB/TV 2)