ÅPNER OPP OM TRAGEDIEN: Stig-André Berge forteller for første gang om drapet hans far begikk i 2015.
ÅPNER OPP OM TRAGEDIEN: Stig-André Berge forteller for første gang om drapet hans far begikk i 2015. Foto: TV 2

snakker ut om sin mørke hemmelighet:

Derfor takket Stig-André Berge aldri faren etter OL-bronsen

6. juni 2015 satt Stig-André Berge i kirken, i et bryllup han var toastmaster i. Så fikk han en tekstmelding som skulle snu livet på hodet for den profilerte bryteren.

I premieren på Skavlan på TV 2, velger han å dele historien som til nå har vært ukjent for det norske publikum.

Samme dag kommer også boken om ham, «Stig-André Berge – et bryterliv», ut på Kagge forlag.

Etter at han vant OL-bronse i Rio de Janeiro sommeren 2016, uttalte han at han gjorde det for sin mor. Hun døde av kreft i januar samme år, og fikk aldri se sønnen lykkes helt i toppen internasjonalt. For Berge har familien betydd alt i arbeidet mot verdenstoppen.

Hvorfor Stig-André ikke nevnte faren, som hadde vært hans trener og mentor i alle år, har til nå vært ukjent for de aller fleste.

Toastmaster Berge

6. juni 2015 satt Stig Andre Berge i en kirke. Han skulle være toastmaster i et bryllup, og like før han skulle inn i kirken kom nyheten om at det hadde skjedd et drap i Oslo.

En kvinne var drept i Berges nabolag på Rødtvedt i Oslo. Også faren og hans kone - Berges stemor - gjennom 15 år bodde der.

– I og med at jeg var på vei inn i kirken hadde jeg ikke tid til å sjekke det, så jeg fikk broren min til å sjekke opp litt mens jeg satt inne i kirken, forteller Berge.

Mens han fulgte bryllupet i kirken og forberedte seg på oppdraget som toastmaster, kom tekstmeldingen fra broren.

Drapet hadde skjedd i farens bolig, 50 meter unna Berge og konas hjem.

– Jeg sendte meldinger med broren min frem og tilbake. Så fikk jeg vite at det var kona til pappa som var død og at det var pappa som var mistenkt. Han var tatt med til sykehus fordi han hadde forsøkt å ta sitt eget liv også, forteller Berge åpenhjertig.

Faren, som i alle år hadde vært en svært viktig person for Berge, men som etter bruddet med bryterens mor hadde blitt litt mer distansert, erkjente og ble senere dømt for drapet på sin pleietrengende kone. Kona hadde i 2013 blitt lam fra livet og ned etter en mislykket ryggoperasjon.

Ingen merket noe

Midt i sjokket og tragedien begynner tankene å kverne. Mens han sitter i kirkebenken må han ta et valg.

– Jeg ble sånn «hva gjør jeg nå?». Jeg skulle være toastmaster og kunne enten stikke av og ødelegge dagen for ekstremt mange, eller så kunne jeg bruke teknikken fra idretten der jeg har lært hvordan jeg skal takle motgang, forteller Berge.

Berge valgte det siste og bestemte seg for å gjennomføre oppdraget som toastmaster. Ingen skulle få vite hva som hadde skjedd.

– Jeg fullførte hele dagen og det var faktisk ingen som merket noe på meg, sier Berge.

Etter drapet holdt Berge og kona avstand til Rødtvedt og sitt eget hjem. Etter en stund besluttet de at de skulle flytte tilbake til leiligheten. Frykten for å bli sett preget tilværelsen.

– Jeg gikk ikke tur med hunden når det var lyst, og jeg gikk med hette over hodet, med solbriller og med capsen godt dratt ned. Jeg hadde ikke lyst til å møte folk, og gikk ikke på butikken, sier han.

– Hvilke følelser hadde du i dagene etter drapet? Sinne? Skam?

– Det var nok både sinne, sorg og skam. Skam fordi dette hadde skjedd min familie, min trygge familie gjennom mange år, sier Berge.

Fryktet spørsmål om faren

Han forteller at han både etter OL-bronsen i Rio i 2016 og senere har ventet på spørsmål om faren, som erkjente drapet og nå sitter inne på en lang fengselsstraff.

– Det er ganske mange som har visst det og når du går med en konstant følelse av å være livredd for å få spørsmålet «hva med faren din, hvor er faren din, du nevner aldri faren din», så er det ganske vanskelig, forteller Berge.

– Etter Rio tok jeg tre priser på Idrettsgallaen og da ble det en ny runde. Jeg var nervøs for at dette skulle komme, sier Berge.

Grunnen til at han forteller historien nå, er at han ønsker ro frem til OL i 2020.

– Nå er vi mellom to OL-perioder, og jeg vil dele min historie slik at jeg styrer det og slik at jeg får ro frem til Tokyo, forklarer bryteren.

Klar til å hjelpe faren

Faren, som hele tiden har gitt en uforbeholden tilståelse for drapet, ble dømt til 12 års fengsel i 2017, men vil trolig slippe ut fra fengsel om fem år. OL-bryteren sier han aldri kan tilgi det faren gjorde, men at han er rede til å hjelpe faren.

– Han sier selv at han ikke forstår hvordan han klarte å gjennomføre en slik handling. Han skal ta straffen sin, for han tar fullt og helt ansvar for det han har gjort, og når han kommer ut får vi være til stede for ham, sier Berge.

Han har allerede tilbudt faren å flytte inn sammen med familien.

– Jeg og kona mi kjøpte et hus sammen med mamma, og planen var at hun skulle bo i første etasje. Nå har vi en unik mulighet med en leilighet som står der, som han eventuelt kan bo i. Nå kan vi ta vare på ham, slik han har tatt vare på oss hele livet, sier Berge.

– Snakker dere om det som skjedde den natta, eller er det et tilbakelagt tema?

– Vi har hatt samtaler om det, men nå snakker vi ikke så mye om det. Han husker veldig lite av hva som skjedde før og etter, så det er ikke så mye tema.

– Vi forsøker å komme oss videre og ser fremover, sier Berge.

– Min klient er inneforstått med at sønnen har snakket om dette på Skavlan, sier farens advokat Tor Kjærvik til TV 2.

Kjærvik forteller også at klienten hans har godkjent innholdet i boken til Berge.