kamphuis-forsvinningen:

Fant savnede Arjens kajakk – venner stiller spørsmål ved mystisk telefonbruk

FANT KAJAKK: Nordland politidistrikt mener de har funnet kajakken til savnede Arjen Kamphuis (47).
FANT KAJAKK: Nordland politidistrikt mener de har funnet kajakken til savnede Arjen Kamphuis (47). Foto: Nordland politidistrikt/privat
– Var det i det hele tatt telefonen hans som ble slått på i Rogaland? spør en av vennene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordland politidistrikt opplyser torsdag at de har funnet en sammenleggbar kajakk som de mener tilhører savnede Arjen Kamphuis (47).

– Kajakken er av merket Oru Kayak Coast XT. Kajakken er funnet i området hvor det på kvelden tirsdag 11. september og onsdag 12. september har vært foretatt søk etter at politiet fant andre gjenstander tilhørende Kamphuis. Hvilke andre gjenstander det er snakk om vil politiet foreløpig ikke si noe om ut fra hensynet til etterforskingen, opplyser politiinspektør Bjarte Walla.

Norsk og nederlandsk politi jobber på spreng for å finne ut av hva som har skjedd med nederlenderen.

Siste sikre observasjon av den savnede 47-åringen er da han sjekket ut av Hotell Scandic i Bodø i 14-tiden mandag 20. august. Politiet har grunn til å tro at Kamphuis tok lokaltoget fra Bodø til Rognan samme dag.

Politiet i Nordland opplyser at de har informasjon om at Arjen Kamphuis forut for reisen til Norge gikk til innkjøp av en sammenleggbar kajakk av den typen som nå er funnet.

– Politiet antar at den savnede hadde med seg den sammenleggbare kajakken til Norge. Arjen Kamphuis kan ved transport av den sammenleggbare kajakken ha hatt denne i en mørk bag. Ved utsjekk fra hotellet i Bodø den 20. august hadde Kamphuis to store mørke bager. Oppgitt vekt på den sammenleggbare kajakken er 15 kilo, sier Walla.

Politiet har gått ut med bilde av den sammenleggbare kajakken som de mener tilhører savnede Arjen Kamphuis.
Politiet har gått ut med bilde av den sammenleggbare kajakken som de mener tilhører savnede Arjen Kamphuis. Foto: Nordland politidistrikt

Fant ID-papirer

Tirsdag fant politiet etter det TV 2 erfarer id-papirene hans, da en fritidsfisker fant en flytende gjenstand i havet ved Kvænfloget, som ligger mellom Fauske og Rognan.

Funnet knyttes til den savnede mannen, og politiet er sikre på at det er Kamphuis' eiendeler.

Teorien er at Kamphuis skulle ta toget videre til Trondheim, der han hadde bestilt flybillett videre. Men det er gjort observasjoner av det som kan være Kamphuis i Rogaland, der det også er registrert signaler fra en mobiltelefon.

Politiets første spor er ti dager etter siste observasjon av WikiLeaks-medarbeideren: 30. august ble en mobil slått på i Rogaland. Mobilen skal ha vært på i noen få minutter, og et SIM-kort ble plassert i mobilen.

Ifølge nederlandsk politi skal mobilaktiviteten ha foregått i nærheten av tettstedet Vikeså i Rogaland, en 45 minutters kjøretur fra Stavanger.

– Vi har fått innslag en kortere periode 30. august i Stavanger. Vi har fått bekreftet to mobilnumre som er tilknyttet ham, har Nordland politidistrikt opplyst til TV 2.

Politiet understreker at de ikke har sikker informasjon om det er 47-åringen som har brukt sin egen telefon i Stavanger, men opplyser at de to telefonnumrene som hører til SIM-kortene, er knyttet til Kamphuis.

Venner stiller spørsmål

TV 2 har torsdag vært i kontakt med venner av den savnede 47-åringen, som opplyser at Kamphuis tidligere har bodd i Berlin, og at det derfor ikke er rart at han kan ha vært i besittelse av et tysk SIM-kort.

Men de synes det er rart hvis han brukte smarttelefonen sin, ettersom den er utstyrt med to SIM-kort som følgelig ville gi to forskjellige IMEI-numre, som om to forskjellige telefoner var i bruk.

​De lurer på hvorfor 47-åringen byttet SIM-kort, og er dessuten sikre på at at sikkerhetseksperten ikke pleide å bruke fingeravtrykksleseren for å låse opp smarttelefonen som han eide.

En av Arjens venner, som ønsker å være anonym, sier til TV 2 at de ikke føler seg sikre på at det faktisk var Arjens telefon som ga utslag i Rogaland ti dager etter siste observasjon av ham i Nordland:

– Nå som noen av eiendelene hans er funnet, spør vi oss: Var det i det hele tatt telefonen hans som ble slått på?

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook