Stjernekomiker trekker støtten til Sex og singelliv-stjerne Cynthia Nixon

Cynthia Nixon møter velgere sammen med kongresskandidat Alexandria Ocasio-Cortez utenfor en skole i New York. Foto: AP Photo/Seth Wenig)
Cynthia Nixon møter velgere sammen med kongresskandidat Alexandria Ocasio-Cortez utenfor en skole i New York. Foto: AP Photo/Seth Wenig)
Skuespiller Cynthia Nixon ønsker å gå fra å spille inn tv-serie om New York til å styre den.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cynthia Nixon (52) kan ikke fordra president Donald Trump, men nå håper hun å gjøre som ham og bruke kjendisstatusen til å vinne valg.

Det er onsdag i New York, kvelden før primærvalget, hvor velgere fra det Demokratiske partiet skal utpeke sin guvernørkandidat.

Nixon, mest kjent som «Miranda» i HBO-suksessen «Sex and the City», inntar scenen foran hundrevis av tilhengere på en bar i Lower East Side-nabolaget på Manhattan.

– Mitt navn er Cynthia Nixon, og jeg vil bli den neste guvernøren i New York, roper hun til ellevill jubel fra salen.

Ved inngangsdøren selges det t-skjorter til inntekt for valgkampen. En av de mest populære er en svart t-skjorte med påskriften «Jeg er en Miranda som stemmer på Cynthia». Men fra talerstolen nevner hun ikke tv-serien som gjorde henne verdenskjent med ett eneste ord.

Siden hun erklærte sitt kandidatur i mars, har amerikansk presse dratt parallellene mellom Donald Trump og Nixon, som nå prøver å bli den mektigste politikeren i delstaten New York – uten at hun har tidligere politisk erfaring. I stedet snakker hun om at hun er født og oppvokst på Manhattan og at hun har vært aktivist ved siden av skuespillerkarrieren.

– New York er staten hvor jeg begynte å jobbe fra da jeg var 12 år for å ha råd til universitetsutdanning, fordi moren min fortalte meg at hun ikke hadde råd. Det er stedet hvor jeg oppdrar barna mine, sier Nixon.

Partiopprør

Nixon utfordrer den sittende guvernøren i New York, Andrew Cuomo, som går for sin tredje periode som guvernør. Det så lenge ut som om Cuomo ikke ville få noen utfordrere fra sitt eget parti, men korrupsjonsanklager mot flere av hans rådgivere, og kritikk for at han samarbeider mye med Republikanere i delstatsforsamlingen, gjorde at det ble en åpning for Nixon.

– I 2018 så skal vi ikke lenger tolerere Demokrater som snakker som Demokrater, men styrer som Republikanere, sier Nixon.

52-åringen befinner seg langt til venstre i det Demokratiske partiet. Hun vil ha gratis helsetjeneste for alle innbyggerne i delstaten og legalisere marihuana. Nixon har også begynt å kalle seg sosialdemokrat som Bernie Sanders og partiets nye stjerne, Alexandria Ocasio-Cortez.

Nixons kandidatur føyer seg inn i rekken av interne maktkamper i det Demokratiske partiet dette året, og den misnøyen som de mest venstrevridde velgerne har mot partieliten. Blant Nixons tilhengere i salen var Cuomo, en mulig presidentkandidat for Demokratene i 2020, nesten like upopulær som Trump.

– Vi trenger ikke forferdelige politikere som Trump og Cuomo som ødelegger demokratiet vårt, sier Luis Hernandez fra Staten Island.

Målinger

Meningsmålingene viser at det kan bli svært vanskelig for Nixon å vinne. De siste målingene gir Cuomo en ledelse på over 40 prosentpoeng, og ledelsen har faktisk økt de seneste månedene.

Hvis Nixon skal ha noen som helst sjanse til å vinne, må hun overbevise velgerne i sin hjemby, New York, som rommer nesten halvparten av innbyggerne i delstaten med samme navn. Derfor har store deler av valgkampen hennes foregått i USAs største by, og hun har spesielt kritisert sin motstander for at han ikke bevilger mer penger til undergrunnsbanen, som brukes av mer enn fem millioner passasjerer hver dag.

Hennes siste budskap til tilhengerne før valgdagen var å ikke gi opp håpet, selv om det ser mørkt ut.

– Dette har vært en kamp mellom David og Goliat, men vi kan vinne. Jeg ville ikke stilt til valg hvis jeg ikke trodde at vi kunne vinne, sier Nixon.

Stjernekomiker trakk Nixon-støtte

Nixon har nektet å ta imot såkalt PAC-donasjoner. PAC står for Political Action Committee, og er en organisasjon som gjennomfører kampanjer enten for eller imot en politisk kandidat, sak eller lovgivning. Selskaper, fagforeninger og organisasjoner kan gi ubegrenset økonomisk støtte til en PAC. I så måte har Cuomo hatt en stor økonomisk fordel, men Nixon har mottatt en rekke donasjoner og offentlige støtteerklæringer fra kjendisverden.

Blant dem er Girls-stjerne Lena Dunham, som har donert 10.000 dollar – 83.000 kroner. Andre stjerner som har åpnet lommeboka for Nixon er blant andre standup-komiker Rosie O'Donell, skuespillerne Alec Baldwin, Susan Sarandon, Jane Lynch, Taylor Shilling, Mary-Louise Parker, Carrie Coon, Edie Falco og Allison Janney, ifølge Time.

Kanskje ikke så uventet har flere av Sex and the City-kollegene også bidratt. Blant dem Sarah Jessica Parker, som spilte Carrie, Kristen Davis, som spilte Charlotte, samt Christopher North, som spilte Mr. Big.

Se dette innlegget på Instagram

A born and raised New Yorker, for all New Yorkers. X, SJ

Et innlegg delt av SJP (@sarahjessicaparker)

Ifølge New York Post har stjernekomiker Amy Schumer donert 10.000 dollar, men hun har imidlertid snudd og uttalt at hun planlegger å stemme på Cuomo.

På Instagram skriver hun følgende: «Andrew er ikke min favorittfyr, men han er en god guvernør. Jeg ville stemme på Nixon, men dessverre tror jeg ikke hun hadde hatt peiling på hva hun skulle gjøre. Hun må kunne legge press på delstatsforsamlingen i ulike saker, men jeg tror ikke hun har nok kontakter oppover i systemet.»

Komikeren legger til at hun elsker Nixon, og at hun synes det er kult om folk velger å stemme på henne.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook