Löfven: – Går ikke av som statsminister

Alliansen inviterte statsministeren til samtaler.

Sosialdemokratenes partileder Stefan Löfven er invitert til samtaler. Foto: Claudio Bresciani/tt
Sosialdemokratenes partileder Stefan Löfven er invitert til samtaler. Foto: Claudio Bresciani/tt

Partiene i Alliansen i Sverige har invitert statsminister Stefan Löfven til samtaler for å be om støtte til en borgerlig regjering, skriver de i et debattinnlegg i Dagens Nyheter.

Partiene gjør det klart at målet er å avsette Löfven, uansett hvordan de siste mandatene fordeler seg, melder Expressen.

– Vi inviterer i dag Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven til samtaler, skriver partilederne i Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna.

De fire partilederne medgir at de rødgrønne partiene fikk flest mandater i valget, men viser til at de borgerlige partiene fikk flest stemmer. Alliansen bør derfor også danne regjering, mener de.

Löfven inviteres derfor til samtaler for å søke støtte til et såkalt blokkoverskridende samarbeid «i langsiktige og for landet viktige spørsmål».

Som eksempel nevnes migrasjon, boligpolitikk, et bedre pensjonssystem og forsvars- og sikkerhetspolitikken.

Går ikke av

Under en pressekonferanse onsdag klokken 11 redegjorde partllederne i Alliansen for innbydelsen til Löfven.

Ulf Kristersson (M) sier at Alliansen «viser respekt for valgresultatet» ved å være klar for å overta, og Stefan Löfven må avgå av respekt for velgerne, ifølge Aftonbladet.

Også Ebba Busch Thor krever Löfvens avgang. Jan Björklund fremholder at situasjonen som Sverige er i, ligner den som råder i mange andre europeiske land.

Noen timer svarte statsministeren at han ikke kommer til å gå av. Han avviser blankt å bli den borgerlige Alliansens støtteparti, skriver Expressen.

– Forhandlingene kommer ikke til å lykkes om de skal foregå mellom blokkene, de må foregå mellom partiene, sa Löfven under en pressekonferanse på Rosenbad.

– At vi skulle bli støtteparti for den borgerlige blokken, er en tanke som kan avskrives fullstendig, sier statsministeren.

– Det er selvsagt at vi ikke kommer til å bli et støtteparti som gir en borgerlig regjering kunstig åndedrett i fire år.

Statsministeren beskrev det som «ulovlig og udemokratisk» hvis de fire borgerlige partiene skulle danne regjering selv om de blir mindre enn det rødgrønne alternativet. Onsdag så det ut til at de tre rødgrønne partiene vil bli marginalt større enn Alliansen.

– Vi kan ikke etablere en praksis i Sverige der man sementerer en blokkpolitikk hvor den borgerlige blokken skal regjere om den blir størst, og hvor den borgerlige blokken også skal regjere om den blir minst, sier han.

– De borgerlige blir bare størst om man regner inn Sverigedemokraterna som en samarbeidspartner i den blokken, slår Löfven fast.

Regjeringssjefen understreker samtidig at han gjerne går inn i samtaler med alle «anstendige» partier og avviser på det sterkeste noe som helst samarbeid med Sverigedemokraterna.

Alliansens påstand om at den er det eneste regjeringsalternativet, parerte Löfven med å minne om at Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet sammen har snekret åtte budsjetter de siste fire årene.

Tirsdag henvendte Socialdemokraterna seg til Liberalerna om samarbeid.

Små marginer

Under tellingen av utenlandsstemmene fra valget i Sverige, er marginene små. Ett mandat vipper mellom Centern og Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna (SD) har mistet ett mandat til Centern, meldte Valmyndigheten tidlig onsdag ettermiddag. Da hadde de bare telt drøyt 7.000 av anslagsvis 190.000 stemmer avgitt i utlandet og andre forhåndsstemmer. Bare minutter senere var mandatet tilbake hos SD.

Det viser hvor knappe marginene er, og mange stemmer skal fortsatt telles.

Fordelingen mellom blokkene ligger dermed fortsatt på 142 mandater til partiene i den borgerlige Alliansen, som Centern inngår i. Sverigedemokraterna ligger på 62 mandater. De tre rødgrønne partiene beholder en knapp ledelse med 144 mandater.

Det endelige resultatet av søndagens valg presenteres først fredag.(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2