FARLIG: Det er ventet at orkanen Florence treffer USA torsdag kveld lokal tid. Orkanen kan bli oppjustert til en kategori 5-orkan innen den tid. . AFP
FARLIG: Det er ventet at orkanen Florence treffer USA torsdag kveld lokal tid. Orkanen kan bli oppjustert til en kategori 5-orkan innen den tid. . AFP Foto: Zach Gibson

Fire grunner til at orkanen Florence er ekstremt farlig

Stormbølgene som kan komme med orkanen Florence kan potensielt ta livet av mange mennesker og forårsake store ødeleggelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA forbereder seg nå på den voldsomme orkanen Florence, som er ventet å treffe fastlandet torsdag ettermiddag lokal tid.

Mange uheldige omstendigheter gjør at Florence kan bli svært ødeleggende, skriver CNN.

Her ser du hvorfor denne orkanen er spesielt farlig.

1. Oppjusteringen

Florence økte i styrke fra en orkan i kategori to til kategori fire i løpet av noen timer. Og enda verre: den kan bli stadig mer intens mens den nærmer seg fastlandet.

Tirsdag morgen hadde Florence en vindstyrke på 210 kilometer i timen. Før orkanen treffer USAs kystlinje kan den trolig komme opp i kategori fem –med en vind opp i mot 250 kilometer i timen.

2. Dødelig mur av vann

Men intens vind er ikke den største faren med Florence. Det er storflommen det amerikanske sikkerhetsdepartementet frykter.

– Stormbølgene som kan komme kan potensielt ta livet av mange mennesker og forårsake store ødeleggelser, sier Brock Long som er administrator i FEMA - det amerikanske sikkerhetsdepartementet som har ansvar for å koordinere naturkatastrofer.

Stormbølge er i utgangspunktet en vegg av vann som skyller over store deler av kysten.

3. Kan forårsake massiv innlandsflom

Det er ikke bare langs kysten Florence vil skape store ødeleggelser. Dersom orkanen slår til med den forventede styrken, vil den trolig også skape store ødeleggelser i byer lenger inn i landet.

Jo lenger tid orkanen herjer over fastlandet, jo mer regn vil den slippe ut.

RAMMER BREDT: De siste prognosene fra det amerikanske orkansentere National Hurricane Center, viser at orkanen Florence vil treffe USAs sørøstkyst på en måte som vil ramme flere delstater.
RAMMER BREDT: De siste prognosene fra det amerikanske orkansentere National Hurricane Center, viser at orkanen Florence vil treffe USAs sørøstkyst på en måte som vil ramme flere delstater. Foto: National Hurricane Center

Meteorolog Chad Myers i CNN sier at denne orkanen er unik og vil trolig sørge for et intenst regn over Carolina og Virginia.

– Denne orkanen er ikke bare en trussel for kysten, den er en trussel for alle delstatene som er involvert, sier Mayers.

Carolina har hatt mye nedbør i det siste og bakken er allerede mettet. Mange frykter konsekvensene når Florence trolig kommer med en halv meter regn.

– Innlandsflom vil bli en stor trussel og noe folk bør være bekymret for i et stort område, også langt fra stedet orkanen treffer land, sier meteorologen.

4. Ikke vant til store orkaner

Dersom den siste prognosen holder, vil Florence strekke seg lenger nordover på østkysten enn noen annen orkan i kategori fire i historien.

Carolina vil nok bli rammet hardest. Men denne delen av østkysten opplever sjelden så kraftige orkaner.

For 25 år siden traff orkanen Hugo samme området. Siden den gang har det vært en betraktelig befolkningvekst langs kysten av Carolina.

– Det bor 25 prosent flere mennesker som mellom Charleston i Sør-Carolina og Morehead City i Nord-Carolina enn det gjorde da Hugo herjet, sier CNN-meteorolog Myers.

Meteorologen sier at mange av innbyggerne i dette området har aldri opplevd en så sterk orkan.

– Folk har ingen idé om hvilke ødeleggelser en slik orkan, med den intense vinden og påfølgende stormbølge, vil gjøre med hjemmene og hva man bør gjøre for å sikre boligen før man evakuerer.

Selv kystbyen Wilmington i Nord-Carolina, som er vant til hardt vær, gjør seg klar for en uvanlig brutal orkan.

– Vi er gode på å takle katastrofer her nede. Vi har hatt mange trusler om orkaner hengende over oss opp gjennom årene. Men dette er ganske så alvorlig, sier Wilmington-borgmester Bill Saffo til CNN.

Han har advart beboerne om å ta forholdsregler fordi «når denne stormen er over oss, vil vi ikke kunne sende nødpersonell ut for å redde deg».