MÅTTE EVAKUERE: Kenneth Flaglien og Inger Lise Forsberg måtte tirsdag evakuere fra Myrtle Beach i Sør-Carolina.
MÅTTE EVAKUERE: Kenneth Flaglien og Inger Lise Forsberg måtte tirsdag evakuere fra Myrtle Beach i Sør-Carolina. Foto: Privat/AP

florence nærmer seg kategori fem:

Kenneth og Inger Lise fikk beskjed om å komme seg vekk fra orkanen

Ekteparet Kenneth Flaglien og Inger Lise Forsberg og er blant én million mennesker som må evakuere for å unnslippe orkanen Florence: – Vi fikk beskjed om at det var på tide å komme seg vekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndighetene i USA evakuerer opptil én million mennesker før orkanen Florence treffer delstatene Nord- og Sør-Carolina og Virginia.

Orkanen har to ganger blitt oppgradert i styrke, og er nå kategori fire. Det er forventet at Florence vil få enda en oppgradering i styrke når den sakker fart over varmere kystvann, og til slutt nå kategori fem – den høyeste kategorien.

Florence ventes å bli den kraftigste orkanen som har truffet Nord-Carolina på 60 år når den treffer land fredag morgen lokal tid.

– Denne skremmer meg virkelig, sier Ken Graham, direktør for National Hurricane Center til nyhetsbyrået AP.

Orkanen Florence sammenlignes med, Hazel i 1954, er den eneste kategori 4-orkanen som har truffet Nord-Carolina siden pålitelige målinger startet i 1850-årene. Hazel knuste 15.000 bygninger.

– Fikk beskjed om å komme oss vekk

Kenneth Flaglien og Inger Lise Forsberg fra Ski var lørdag på bryllup i Charleston i Sør-Carolina, før de søndag reiste videre til Myrtle Beach, som ligger i orkanens krigssti.

Allerede søndag fikk de SMS om at delstaten Sør-Carolina var i en unntakstilstand, og mandag ettermiddag (lokal tid) ble det klart at de måtte evakuere.

FORBEREDELSER: To lokale spikrer plater foran vinduene på Duffy's Bar i Myrtle Beach, Sør-Carolina.
FORBEREDELSER: To lokale spikrer plater foran vinduene på Duffy's Bar i Myrtle Beach, Sør-Carolina. Foto: Joe Raedle/AFP

– De vi kjente der tok det veldig rolig da den kun var kategori to. «Dette har vi vært med på mange ganger før», sa de. Men da den eskalerte til kategori fire, da begynte også de å forberede seg, og vi fikk beskjed om at vi måtte komme oss vekk, sier Flaglien.

Han beskriver et fullstendig kaos i området under evakueringen.

– Det har vært lange, lange køer ut av området, og for å få tak i drivstoff, vann og hermetikk. Et sted stod nærmere hundre biler i kø for å fylle drivstoff. Alt av generatorer har også blitt utsolgt, sier han.

Flaglien og Forsberg evakuerte først i dag morges lokal tid, og befinner seg rundt 100 kilometer unna Charlotte når TV 2 snakker med dem.

– Vi skulle egentlig vært i Myrtle Beach fram til søndag. Nå har vi i stedet bestilt billetter til Las Vegas, så vi flytter ferien dit, sier Flaglien.

Ekstremt farlig

Florence har bygget seg opp til å bli et skikkelig monster. Orkaner utgjør alltid en fare for ødeleggelser og tap av liv, men ifølge CNN er det flere grunner til at Florence er ekstremt farlig sammenlignet med de fleste andre orkaner.

Den første grunnen er den voldsomme styrken Florence innehar. Orkanen gikk fra kategori to til fire i løpet av timer, og kan bli enda kraftigere etter hvert som den kommer nærmere kysten.

Tirsdag viste målinger at Florence hadde vindkast på 210 kilometer i timen. Når orkanen treffer land på torsdag eller fredag, kan vindkastene bli på over 250 km/t.

Samtidig som disse vindstyrkene blir svært farlige, er det likevel vannet som utgjør den største faren. En stormflo vil ramme store deler av kysten, og CNN-meteorolog Chad Myers tror denne vil være rundt seks meter høy. En stormflo som er høyere enn tre og en halv meter betegnes som livsfarlig av USAs nasjonale orkansenter.

I tillegg til flom ved kysten vil sannsynligvis også byer lenger inn i landet legges under vann. Orkanen er ventet å stanse sine bevegelser når regnet kommer, som betyr at det vil komme enorme mengder nedbør i samme område. Meteorolog Myers tror det kan komme rundt en halv meter med regn de mest utsatte stedene.

En annen grunn til at Florence blir ekstremt farlig, er at den vil treffe lenger nord enn noen annen kategori fire-orkan har gjort i historien. Dermed vil menneskene som bor i området være lite vant til hvordan de skal håndtere situasjonen.

Ifølge NHC er dette de største farene for mennesker når Florence treffer land:

  • Livstruende stormflo langs Sør-Carolina, Nord-Carolina og Virginia.
  • Livstruende ferskvansflommer er sannsynlig etter langvarig og eksepsjonelt kraftig regn.
  • Ødeleggende orkanvinder er sannsynlig på deler av kystlinjen tirsdag morgen. Ødeleggende orkanvinder vil også kunne spre seg lang innover fastlandet.
  • Enorme bølger vil ramme Bermuda og deler av USAs østkyst og skape livsfarlige strømmer og «rip currents», bølger som oppstår i kløfter og med voldsom kraft kan trekke gjenstander og personer langt til havs.

Tomme butikkhyller

Den amerikanske marinen har gitt ordre om at omkring 30 skip som til vanlig er stasjonert i delstaten Virginia, skal stikke til sjøs for å unngå orkanen.

En orkan i kategori 4 vil ifølge NHC føre til «katastrofale ødeleggelser», og vindene i slike orkanen vil knekke eller rykke opp trær, og ødelegger strømstolper slik at områder kan bli uten strøm i uker eller måneder, skriver USA Today.

Amerikanske CBS News skrev tirsdag kveld at det allerede nå er blitt satt opp røde flagg på strendene i de utsatte områdene.

Amerikanske myndigheter fraråder folk å være i vannet, da det er store strømninger i vannet som følge av uværet.

Flere har blitt oppfordret til å sikre hjemmene sine, og ifølge CBS har lokalbefolkningen gjort klar både beredskapssett og mulige rømningsveier. Samtidig som butikkene jobber på spreng for å fylle opp med flaskevann, generatorer og nødproviant, skriver flere på Twitter at butikkhyllene er helt tomme.