PROBLEM: Spøkelsesfiske er et økende problem i verdens hav.
PROBLEM: Spøkelsesfiske er et økende problem i verdens hav. Foto: Fredrik Myhre / WWF Verdens naturfond

Vil sette en stopper for «spøkelsesfiske»

Fiskeredskaper som blir liggende på havets bunn, kan ende opp med å fange fisk i mange år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spøkelsesfiske er betegnelsen på fisk eller andre levende skapninger i sjøen som blir fanget i fiskeutstyr som ligger igjen i havet. Det kan ha blitt dumpet, stjålet eller mistet på andre måter.

Redskapene blir liggende på havets bunn, og fanger fisk i mange år fremover. Når utstyret omsider begynner å brytes ned, blir det til bittesmå plastdeler som forurenser havet på andre måter.

– Hvis man mister en hummerteine, blir den liggende på havets bunn full av agn. Da fanges det hummer, krabber og andre smådyr, som spiser opp agnet før de dør av sult. De døde dyrene blir på sin side til agn for nye dyr som fanges, og slik produserer hummerteinen stadig nye døde dyr, også kalt spøkelser, sier marinbiolog Fredrik Myhre, seniorrådgiver i fiskeri og havmiljø i WWF Verdens naturfond.

Nytt påbud

Enkelte deler av fiskenæringen forsøker nå å stoppe produksjonen av nye spøkelser – ihvertfall for hummer. Den 1. oktober starter hummersesongen, og da er det pålagt med hummerteiner med biologisk nedbrytbar tråd.

– Det er en ny regel at hummerteiner må være utstyrt med en bomullstråd som går i oppløsning. Det skaper et flukthull for de fangede dyrene, sier seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet Trond Ottemo, som også er saksbehandler for det nye påbudet.

Bomullstråden er utviklet i samarbeid med havforskningsdirektoratet, og skal gå i oppløsning etter seks måneder. Hummersesongen varer i tre måneder.

– Grunnen til at vi innfører dette er fordi det hvert år skapes en unødvendig dødelighet hos hummerbestanden. Det er et stort problem, det er helt sikkert, sier Ottemo.

FANGET: I denne typen utstyr dør mange av havets dyr hvert år. Foto: Fredrik Myhre / WWF Verdens naturfond
FANGET: I denne typen utstyr dør mange av havets dyr hvert år. Foto: Fredrik Myhre / WWF Verdens naturfond

Tusenvis går tapt

Fiskeridepartementet indikerer at tusenvis av hummerteiner går tapt hvert eneste år. Dette er bare ett av de mange typene fiskeutstyr som ligger på bunnen av havet.

– Vi gjennomfører et opprensningtokt hvert eneste år. Da finner vi mye garn og andre typer redskaper, sier Ottemo.

Næringen ble varslet om påbudet i fjor, slik at produsentene skulle få tid til å lage de nye teinene før årets sesong. Man kan også kjøpe bomullstråd og få den montert i ettertid.

Løser ikke plastproblemet

Myhre i WWF sier spøkelsesfiske er et voksende problem for verdens hav.

– Man vet ikke helt omfanget av det, men det som er sikkert er at det tar livet av veldig mange dyr hvert år. Det er kjempebra at Norge nå innfører påbud om nedbrytbar tråd som skal brukes for å åpne hummerteiner, sier Myhre.

Han legger til at det derimot ikke løser problemet med at hummerteinene er laget av mye plast.

– At de teinene som blir stående tapt på havbunnen åpnes vil slippe ut dyrene, men etterhvert vil jo teinene brytes opp til småbiter og plastforurensingen vil være den samme. Den direkte dødeligheten vil forhåpentligvis gå ned, men det er ikke dette som løser miljøforurensningen, sier Myhre.

Norge er det første landet internasjonalt som har innført påbud om biologisk nedbrytbar tråd som skal åpne hummerteiner, men det finnes lignende løsninger fra før. I Canada er det det påbud om lignende bomullstråd i snøkrabbefiske.

Daglig syn

Myhre dykker mye i Oslofjorden, og ser nesten uten unntak en hummer- eller krabbeteine på havets bunn når han er i vannet.

DYKKER: Fredrik Myhre ser mange dyr fanget i fiskeutstyr når han dykker. Foto: Monica Larsen
DYKKER: Fredrik Myhre ser mange dyr fanget i fiskeutstyr når han dykker. Foto: Monica Larsen

– Vi ser mye fiskegarn som har blitt tapt i havet, og veldig mye sluk i nærheten av kai- og havneanlegg.

Noe de ser mye av, er hummer og andre krepsdyr som har kveilet seg inn i fiskesnører som har funnet veien til bunnen. Ofte er det hummere som har kveilet seg inn i snører i bildekk. Dyrene bruker ofte bildekkene som hjem, og snørene finner veien dit.

Ønsker miljøbot

Fiskeridirektoratet er ikke de eneste som har vært på ballen med biologisk nedbrytbart fiskeutstyr. Også Sintef er i gang med å produsere nedbrytbare fiskegarn.

WWF Verdens naturfond ønsker på sin side å innføre sanksjoner for å forhindre videre spøkelsesfiske.

– Det burde det være obligatorisk å levere inn fiskeutstyr som har blitt gammelt. Det burde også være tydeligere krav om å merke utstyr som står i sjøen. I tillegg må det bli krav for alle om å rapportere inn utstyr som går tapt på havet, slik at vi får en bedre oversikt over problemet. Alle disse kravene burde gjelde for både kommersielle fiskere og for fritidsfiskere, sier Myhre.

Dersom noen finner andres tapte fiskeutstyr, og det ikke er rapportert, ønsker WWF å innføre en miljøbot for eieren av utstyret.

– Tungrodd regelverk

Miljøpolitisk talsmann for FrP på Stortinget, Gisle Saudland, har engasjert seg i saken om spøkelsesfiske.

– Denne saken opprører meg. En del av problemet mener jeg er uidentifiserbare teiner som ikke er rapportert inn. Disse er enten ulovlige, eller så dårlig merket at det er umulig å spore opp eieren, sier Saudland.

Han ønsker å bekjempe problemet, og mener mye kan gjøres ved å forenkle regelverket for destruksjon av teiner.

– Mye av problemet mener jeg er et tungrodd regelverk som gjør det ressurskrevende å få destruere disse teinene. Dette har jeg personlig tatt opp med fiskeriministeren, fortsetter Saudland.