dyrebeskyttelsen slår alarm:

Randi fikk sjokk da hun så røntgenbildet av katten Laffen (9)

AVLIVET: Katteeier Randi måtte avlive Laffen (9) etter hannkatten ble skutt med hagle.
AVLIVET: Katteeier Randi måtte avlive Laffen (9) etter hannkatten ble skutt med hagle. Foto: Steinkjer Dyreklinikk
De siste ukene har Dyrebeskyttelsen Norge fått urovekkende mange henvendelser om katter som er skutt med hagle. Flere av hendelsene har skjedd i boligfelt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 7. september ble en katt avlivet etter den ble skutt med hagle på Sveio. Det er den tredje katten som har blitt bragt inn til veterinæren med tilsvarende skader i samme kommune.

Uken før ble katten Laffen (9) avlivet på grunn av indre blødninger forårsaket av hagleskudd i Trøndelag.

Begge hendelsene fant sted i nabolag, og lignende uhyggelige episoder har forekommet over hele landet.

– Alvorlig

Daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, ser alvorlig på hendelsene.

– Vi vet at det er en kjent sammenheng mellom vold mot dyr og vold i nære relasjoner. Dette må tas på alvor, sier Roaldset.

Meldingene om skadde katter har rent inn til Dyrebeskyttelsen Norge de siste ukene. Dette er ikke første gang det har vært en økning i vold mot dyr, men det er første gang det har vært så mange tilfeller av hagleskudd i tett bebodde strøk.

– Kommunen må komme på banen og finne ut hva som foregår. Man kan ikke ignorere slike alvorlige hendelser. Dette har jo skjedd i nabolag og villastrøk, sier Roaldset.

Skutt i nabolag

Ni år gamle Laffen holdt seg som regel i området rundt huset, og hadde alltid på seg halsbånd. Eierne tok Laffen til dyreklinikken da han plutselig kom hjem med et blødende sår i hodet.

– Veterinæren oppdaget enda et sår på beinet hans som var infisert, og noen tannproblemer. Derfor ville hun ta et røntgenbilde, sier eier Randi.

SKUDD: Bildet viser noen av de 43 haglrestene som ble funnet i kroppen til Laffen. Foto: Steinkjer Dyreklinikk
SKUDD: Bildet viser noen av de 43 haglrestene som ble funnet i kroppen til Laffen. Foto: Steinkjer Dyreklinikk

Røntgenbildet viste 43 skudd i hele kroppen.

– Jeg fikk sjokk. Det var helt forferdelig. Han var som et familiemedlem, så snill og rolig, forteller Randi.

Familien har hatt Laffen siden han var en kattunge. Han ble avlivet 30. august. Huskatten ble skutt i et nabolag med mange hus i området.

– Det er ekkelt å tenke på at det går folk rundt og skyter med hagle. En katt er ikke bare en katt for de som eier den, sier eieren.

Flere tilfeller

Flere av sakene er anmeld til politiet for dyremishandling. Etter Dyrebeskyttelsens erfaring tar politiet hendelsene på alvor, dersom de har en enhet for dyrekrim. I Norge er det til sammen fem regioner med dyrepoliti.

I Sveio ble saken anmeldt til politiet, men henlagt dagen etter. Bare én måned tidligere ble livet til en annen katt reddet av donasjoner fra dyrevenner over hele landet. Frivillig leder i Dyrebeskyttelsen Norge lokalavdeling Haugaland ser alvorlig på hendelsen.

– Vi brukte oppimot 20.000 kroner på å redde den katten. Da hadde vi en lykkelig slutt, så skjedde det igjen, sier Elisabeth Ellingsen.

Den privateide katten ble skutt i et nabolag med tett bebyggelse midt på dagen. Pusen var en kastrert hannkatt, som holdt seg rundt huset til enhver tid. Han ble funnet på eierens terrasse.

DUSØR: Elisabeth Ellingsen utlover en dusør for å forsøke å få bukt med problemene rundt dyreplageri. Foto: Privat
DUSØR: Elisabeth Ellingsen utlover en dusør for å forsøke å få bukt med problemene rundt dyreplageri. Foto: Privat

– Rent dyreplageri

Ellingsen er bekymret for at Sveio nå skal bli kjent som en kommune med dyreplagere.

Forrige uke fikk de inn rapporter om katter som ble funnet hengende i trær langs en tursti.

– Det er et problem når det kommer inn flere saker om alvorlig dyreplageri. Hagl dreper ikke nødvendigvis katten, men den blir gående med store smerter. Derfor virker det som at de vil dyret skal lide, sier Ellingsen.

Dyrebeskyttelsen Norge lokalavdeling Haugaland er ikke statlig støttet, og alle ansatte er frivillige. Ellingsen har derfor opprettet en pengeinnsamling til en dusør, for å forsøke å få folk engasjert i dyreplageriet som herjer i kommunen.

– Det er moralsk forkastelig å se slike ting. Hjertet mitt datt i magen når jeg fikk høre at vi hadde enda en sak, så kort tid etter den forrige.

Større sammenheng

I midten av august sendte et nabolag i Fyllingsdalen i Bergen ut et nabovarsel etter det ble rapportert om tre katter med alvorlige skader. Alle tre kattene hadde lårbeinsbrudd, som veterinæren antar kan ha sammenheng med spark.

– Dette må sees i sammenheng med andre voldshendelser. Vi må anta at vi må se på det større bildet, enten volden utøves mot dyr eller mennesker, sier Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge, og legger til:

– Vi kan ikke ha folk som går rundt og skyter med hagle i boligstrøk.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook