GULLFUNN: Disse skinnende gullmyntene ble funnet inni krukken.
GULLFUNN: Disse skinnende gullmyntene ble funnet inni krukken.

Arkeologene gjorde millionfunn i krukke

Det som så ut som en helt vanlig krukke, skulle vise seg å inneholde rundt 300 skinnende gullmynter fra romertiden.

Myntene stammer tilbake til rundt 400-tallet, og ble funnet i kjelleren på et gammel teater nord i Italia, ifølge den italienske avisen The Local.

– Vi kjenner ikke i detaljer hvordan denne oppdagelsen vil påvirke den historiske og kulturelle betydningen. Men dette området er en gullgruve for arkeologer, sier Italias kulturminister Alberto Bonisoli om funnet.

Kulturministeren kan smile hele veien til banken. Ifølge italienske medier skal myntene være verdt flere millioner euro.

Bildene som Italias departementet for kulturarv og aktiviteter har gitt ut, viser hvordan en vanlig krukke ligger i bakken. Innholdet derimot, skulle være langt mer spennende. 300 godt bevarte gullmynter.

Funnet ble gjort i et gammelt teater i Cressoni, en landsby nord i Italia. I nyere tid har det vært en kino der, men den ble stengt i 1997.

Ifølge departementet i Italia er funnstedet ikke langt fra Novum Comun-området, et området som er kjent for store arkeologiske funn fra romertiden. Nå skal myntene til et laboratorium i Milano hvor arkeologer vil gjøre flere undersøkelser av myntene.

Det er ikke første gang romerske skatter blir funnet. I 2016 ble det funnet mynter fra det romerske imperiet i Jerusalem og Japan, ifølge CNN.