Slik vil de rense havet for plast

En rundt 600 meter lang lense er på sin jomfrutur ut i Stillehavet. Prosjektet «Ocean Cleanup» skal rense havet for plast.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppfinneren av prosjektet er nederlandske Boyan Slat som fikk ideen som 16-åring mens han dykket i Hellas.

Gigantprosjekt

Nå, åtte år senere har prosjektet rundt 70 ansatte og et budsjett på flere hundre millioner kroner.

De lange lensene ligger i en u-form og har en tre meter lang duk som henger ned i havet som skal samle opp plasten, for å så ta den med inn til land.

Se video øverst (AP/Sky News)

Målet er å samle opp halvparten av all plast i Stillehavet over fem år. Konstruksjonen skal samle avfall, men samtidig skåne dyrelivet.

Boyan Slat (24) er opphavsmannen til ideen.
Boyan Slat (24) er opphavsmannen til ideen. Foto: Remko De Waal

Spent

– Jeg er veldig spent. Forhåpentligvis vil den første plasten komme til havnen om noen måneder. Det vil bevise at teknologien virker, sier en entusiastisk Boyan Slat.

Konstruksjonen skal reise rundt 2200 kilometer nord i Stillehavet. Mellom USAs vestkyst og Hawaii ligger området kjent som «Great Pacific Garbage Patch» hvor havplast samler seg.

Området på 1,6 millioner kvadratkilometer har tusen tonn plast, noe av plasten har drevet rundt siden 1960-tallet.

– Planen er å øke til en flåte med rundt 60 rengjøringssystemer som kan halvere mengden plast i dette område i løpet av fem år, sier Slat til AP.

Kritikerne peker på at man ikke må miste fokus fra det som virkelig kan redde verdenshavene; å hindre at plast havner i havet i utgangspunktet.