#

2SITERT

For alle som ønsker å få en slutt på det amerikanske marerittet, er kronikken rett og slett ubrukelig

For alle som ønsker å få en slutt på det amerikanske marerittet, er kronikken rett og slett ubrukelig
Hvis de ansatte mener Trump er så farlig, finnes det en annen vei ut enn å gjemme papirer fra ham. De kan stå frem med navn, og fortelle konkrete historier om hva som har skjedd.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er ved begynnelsen av slutten. Det betyr ikke at enden er nær.

Det føles som et presidentskap som ikke kan vare. Donald Trump har fiender både i og utenfor Det hvite hus. Han har en alvorlig etterforskning hengende over seg. Han har en tidligere advokat som nettopp har tilstått å bryte loven, og implisert Trump i det samme lovbruddet.

Selv er han en president som som når som helst kan si noe som bare gjør det verre.

Og hver dag skjer det noe nytt.

Denne uken smalt det kraftig.

Først kom nyhetene fra boken til journalistlegenden Bob Woodward. Den er full av sitater og anekdoter som setter presidenten i et dårlig lys. Blant høydepunktene er at stabssjef John Kelly skal ha sagt “Han er gått av skaftet. Vi er i crazytown. Jeg vet ikke hvorfor noen av oss er her. Dette er den verste jobben jeg har hatt”.

Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig i TV 2.
Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig i TV 2.

Boken omtaler også hvordan ansatte i Det hvite hus har jobbet for å sabotere Donald Trumps politikk. Tidligere økonomirådgiver Gary Cohn skal fysisk ha fjernet papirer fra presidentens pult, for å hindre ham i signere et dokument for å trekke USA ut av en handelsavtale.

Så, onsdag kveld, kom kronikken. I et unikt essay i The New York Times, skrevet av en ikke navngitt høytstående ansatt i Trump-administrasjonen, fortelles det om en intern motstandsbevegelse i Det hvite hus.

Kronikken omtaler Trump som «amoralsk» og hans instinkter som «anti-demokratiske». Den skildrer Det hvite hus der de ansatte konstant jobber for å undergrave presidentens politikk.

Umiddelbart er det lett å tolke kronikken som at Trump snart vil falle.

Men budskapet til den anonyme avsenderen er ikke at presidenten må avsettes. Teksten er ikke en oppfordring til å handle, den kommer ikke med informasjon som kan føre til riksrett. For alle som ønsker å få en slutt på det amerikanske marerittet, er kronikken rett og slett ubrukelig.

Budskapet i kronikken er bare «Det er voksne mennesker i rommet».

I realiteten er den derfor også et forsøk på å avdramatisere situasjonen.

Trumps reaksjon var blant annet å tvitre ett ord: – FORRÆDERI?

Pressemeldingen fra Det hvite hus la vekt på at presidenten er demokratisk valgt. Forsøk på å sabotere presidenten de jobber for, er dermed antidemokratisk.

Tross overdrivelsene har Trump et poeng.

Hvis de ansatte mener Trump er så farlig, finnes det en annen vei ut enn å gjemme papirer fra ham. De kan stå frem med navn, fortelle konkrete historier om hva som har skjedd, gå ut med det som finnes av bevis på presidentens udugelighet, og samle støtte for å avsette Donald Trump.

Det er ikke mangel på anonyme uttalelser om at Trump er farlig. Det er mangel på handling.

Det er likevel grunn til å tro at Trumps stille republikanske kritikere mener alvor. De har aldri ønsket seg ham som president. Men hva vil de gjøre? Og når vil de gjøre det?

Hvis noe kommer til å skje, vil det neppe skje før etter kongressvalget i november. Akkurat som da republikanerne kastet prinsippene sine over bord for å få Trump valgt til president, er de villige til å holde tyst for å sørge for å hindre at demokratene får flertall i Kongressen.

Etter det valget er gjennomført, er det derimot sjanse for handling. Da vil umiddelbart alles øyne rette seg mot det neste presidentvalget, som finner sted i 2020. Noen kommer trolig til å sette i gang en prosess for å hindre Trump i å få fire nye år.

NY BOK: Bob Woodward (til venstre) kommer i disse dager ut med en ny bok om Donald Trump. Den beskriver en kaotisk beslutningsprosess i Det hvite hus, der presidenten blir motarbeidet av sine egne.
NY BOK: Bob Woodward (til venstre) kommer i disse dager ut med en ny bok om Donald Trump. Den beskriver en kaotisk beslutningsprosess i Det hvite hus, der presidenten blir motarbeidet av sine egne. Foto: Mandel Ngan Jim Watson

Det kan bety å presse ham til ikke å ta gjenvalg. Det kan bety å få partiet til å nominere en annen kandidat. Og det kan bety å kaste ham, gjennom riksrett hvis nødvendig, ut av Det hvite hus.

Alle disse mulighetene er mulige.

Med alt som har skjedd den siste tiden, føles det som om noe er i ferd med å endre seg. Som at denne gangen er det annerledes, at nå rakner det.

Men det føltes også annerledes da «Grab ‘em by the pussy»-opptaket kom ut. Det føltes annerledes da han sa det var «fine mennesker på begge» sider etter en nazisamling. Det føltes annerledes da han valgte Vladimir Putins side fremfor hans egne etterretningstjenester.

Hvis vi skal ha lært noe av de siste årene, er det dette: ikke hold pusten.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook