– Republikanske velgere står fjellstøtt bak Trump

I VINDEN: USAs president Donald Trump har hatt en røff uke så langt. Men det skremmer ikke nødvendigvis bort velgerne.
I VINDEN: USAs president Donald Trump har hatt en røff uke så langt. Men det skremmer ikke nødvendigvis bort velgerne. Foto: Reuters/Kevin Lamarque
Ifølge USA-kommentator Thor Steinhovden vil ikke påstandene som har kommet frem om Donald Trump denne uken, rokke ved republikanske velgeres støtte til presidenten.

Årets uke 36 er på langt nær over, men man kan allerede trygt si at det ikke er den beste i Donald Trumps presidentskap.

Tirsdag ble opplysninger fra Bob Woodwards bok «Fear» kjent, som rystet amerikanerne og Det hvite hus.

Men overraskelsene skulle ikke slutte der.

Onsdag kveld publiserte New York Times et anonymt leserinnlegg med tittelen «Jeg er en del av motstandsbevegelsen i Trump-administrasjonen».

Forfatteren forteller blant annet at flere av de som jobber i Det hvite hus har lovet hverandre å motarbeide deler av presidentens agenda.

«Det er kanskje ikke mye trøst i denne kaotiske tiden, men amerikanere bør vite at det finnes voksne i rommet. Vi forstår fullt ut det som skjer, og vi forsøker å gjøre det som er rett, selv om Donald Trump ikke ønsker det,» skriver forfatteren.

Bakgrunn: Anonym Trump-medarbeider sjokkerer: – Slik forsøker vi å stoppe Trump.

Trump takker Kim

Presidenten selv har gått hardt ut mot leserinnlegget og sier at det trolig er «en taper som står bak».

Torsdag morgen amerikansk tid la Trump ut en rekke Twitter-meldinger som åpenbart er reaksjoner på de siste dagenes hendelser.

I en av meldingene retter presidenten en takk til Nord-Koreas leder Kim Jong Un, som ifølge Twitter-meldingen skal ha «urokkelig tro» på Trump.

– Takk til formann Kim. Vi skal få det gjort sammen, skriver han videre.

«Permanent partitilhørighet»

Det mange nå spør seg er hvor mye som skal til før begeret virkelig renner over, men ifølge USA-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda, Thor Steinhovden, ser det ut til at den amerikanske presidenten fortsatt står støtt blant sine republikanske velgerne.

– Jeg tror vi må skille mellom støtten blant partifeller i Washington og blant velgerne. Velgerne til det republikanske partiet står fjellstøtt bak Trump, sier han og legger til:

– De ignorerer det meste han får av kritikk, og 85 prosent mener han gjør en god jobb eller en svært god jobb.

Steinhovden mener den ubetingede støtten handler om det han kaller «permanent partitilhørighet». Det å være demokrat eller republikaner har nærmest blitt noe permanent, og en del av amerikanernes identitet.

– Du kan sammenlikne det med å være hjemmesupporter. Det kan godt være konflikter innad i laget, men er det snakk om Vålerenga sine fans og Brann kommer på besøk, så heier du alltid på ditt eget lag uansett, sier han.

Kan ta æren for økonomien

I tillegg påpeker Steinhovden at Trump – uansett om det er hans fortjeneste eller ikke – kan ta æren for at økonomien i landet går bra.

– Det er det han som sitter i Det hvite hus, og da er det han som kan ta både æren og støyten for det som skjer i økonomien, sier han.

I tillegg påpeker han at presidenten har fått gjennom skattekutt, samt at han har vært en «kulturkriger» for hvite, kristne velgere.

– Sådan er han veldig populær. Dessuten har han tatt strupetak på Obamacare og kuttet masse reguleringer som gjør at han kan påstå at han legger til rette for jobbskaping, sier USA-kommentatoren.

Han forteller også at de republikanse velgernes medievaner skiller seg noe ut, i form av at de benytter seg av færre mediekilder som gjerne har et konservativt utgangspunkt.

– Det skaper et annet virkelighetsbilde. Leser du for eksempel Fox News, får du en annen versjon av Trump-nyheter. De er mer vennligstilte og retter heller søkelyset mot demokratene, sier han.​

– Stor kreditnote

Thor Steinhovden sier han har gitt opp å prøve å rangere rekken av skandaler og hendelser som så langt har preget Trumps presidentskap.

– Måten jeg ser på dette er at det legges til på kreditnota til Trump, og den kreditnota begynner å bli ganske stor nå, sier han.

Kommentatoren tror ikke leserinnlegget i seg selv vil endre dynamikken i politikken.

– For på høyresiden blir dette sett på som forrædersk, mens på venstresiden blir det seg på som feigt. Men i sammenheng med Bob Woodwards bok er den jo med på å tegne et bilde av et dysfunksjonelt hvite hus, sier han.​

Hvem står bak?

Det store spørsmålet mange stiller etter onsdagen, er hvem som står bak det omstridte leserinnlegget. New York Times gir ikke bort mer informasjon enn at forfatteren er en person med høy plassering i Trump-administrasjonen.

Nok et hint kom i en Twitter-melding onsdag, hvor avisen omtalte forfatteren som «han». Senere gikk derimot talskvinne for avisen, Danielle Rhoades Ha, ut og sa at dette var en feiltakelse.

– Twitter-meldingen ble skrevet av noen som ikke kjenner forfatterens identitet, inkludert kjønn, så bruken av «han» var en feil, sa hun ifølge CNN.

Thor Steinhovden påpeker at det ikke skrives at vedkommende faktisk jobber i Det hvite hus.

– Vi kan kanskje tro det er en han, og en som ikke nødvendigvis jobber i Det hvite hus, men som har en ganske høy stilling i administrasjonen et annet sted, sier han.

Feigt

Under en pressekonferanse onsdag brukte Trump ordet «feigt» om New York Times. Thor Steinhovden mener dette passer bedre til å beskrive personen som står bak leserinnlegget.

– Dette er en person som ikke er uenig i målene til administrasjonen eller politikken, og det understreker vedkommende selv. Men hvis vedkommende mener at Trump er så ille, at han er en umoralsk person som ikke styrer slik det republikanske partiet ønsker, så bør han jo si fra om det uten å gjemme seg bak å være anonym og fremstille seg selv som en helt som holder det hele sammen, sier han.

Steinhovden påpeker at man ikke vet hvor mange de «likesinnede» forfatteren viser til i teksten, egentlig er.

– Ei heller vet vi hva de faktisk har gjort for å stoppe Trump, eller hvor mye innflytelse de faktisk har i administrasjonen, påpeker han.​

USA-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda, Thor Steinhovden
USA-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda, Thor Steinhovden

– Bekymringsverdig

Thor Steinhovden mener det mest oppsiktsvekkende med leserinnlegget er at forfatteren bekrefter mange av fordommene Trumps kritikere har.

– Hvis dette faktisk er en person som har innsikt i den daglige driften av Det hvite hus, så er det veldig bekymringsverdig, sier han.

Tidligere har Trump blitt omtalt som en president med én væremåte i det offentlige rom, og en annen innenfor Det hvite hus' vegger. Skal man tro forfatteren av leserinnlegget er det kanskje ikke det som er tilfelle.

– Det beskriver Trump som en president som mangler impulskontroll, som ikke styrer etter noen prinsipper og som har en veldig kaotisk lederstil med mye sidespor. Og det er jo også måten han kommuniserer og opptrer på offentlig, sier Steinhovden og legger til:

– Det tegner et bilde av at Trump er som han fremstår, og det er unektelig en veldig skremmende tanke.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook