Støre: – Jeg og Löfven SMSer én gang i uka

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre har et tett forhold til søsterpartiet Socialdemokraterna og Stefan Löfven.

Det har vært en svært tøff valgkamp for Socialdemokraterna og partilederen Stefan Löfven. Partiet gjør det dårligere enn noen gang, og har mistet mange velgere.

Nå, med få dager igjen til valgdagen, er valgkampen på sitt travleste.

– Jeg kan kjenne meg litt igjen i hvordan han har det nå. Det er en sportsøvelse, i den forstand at det er stor fysisk anstrengelse. Han gir alt, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Han har et tett forhold til Löfven, som blant annet besøkte landsmøtet til Arbeiderpartiet i 2017.

– Jeg kjenner han ganske godt og har veldig sansen for ham. Han er en veldig ekte person, sier Støre.

De to partitoppene er også flinke til å holde kontakten med hverandre, og har en uformell tone seg imellom, ifølge Støre.

– Jeg er på SMS med ham en gang i uka egentlig. Det er alt fra når Sverige eller Norge tar gull, så er det litt konkurranse om det, også møtes vi i partisammenheng.

– Han har en hyggelig kone og er en bra mann, fortsetter Støre.

Del gjerne din mening om valget i Sverige med #2valg.

– Skulle normalt hatt gode valg

Samtidig som Socialdemokraterna har mistet velgere, har det konservative og innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) økt i oppslutning. Forklaringen blant eksperter og kommentatorer er at «Sosserna» ikke har lyktes i å ta tak i innvandringsproblematikken.

– Sverige er spesielt mener jeg, fordi Löfven leverer resultater av politikk som normalt skulle gi gode valg. Ledigheten har gått ned, folk reiser fra Norge tilbake til Sverige for å jobbe, og økonomien er bedret. Det er god sosialdemokratisk politikk, mener Støre.

Likevel er han enig i at den manglende debatten rundt innvandring har hatt konsekvenser for partiet.

– Innvandring og utryggheten rundt det store skismaet der, har truffet Sverige og deres politiske debatt etter å ha vært nesten fraværende i for mange år. Det tror jeg rammer både det store borgelige partiet og Socialdemokraterna, sier Støre.

– Hvorfor har innvandring vært så vanskelig for sosialdemokratiske partier og Löfven å ta tak i?

– Jeg mener det har vært mindre vanskelig hos oss. Vi har tatt tak i det og snakket om det. I Sverige har det vært litt tabu å snakke om disse temaene i frykt for å falle innenfor kategorien å være rasistiske eller skeptiske til utlendinger, sier han.

Tror Löfven kan lykkes

Onsdag viser et gjennomsnitt av flere ulike meningsmålinger at venstresiden, med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet (41,2 prosent), er større enn høyresiden Alliansen, med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Centerpartiet (38,3 prosent).

Sverigedemokraterna (SD), som trolig ingen andre partier vil samarbeide med, har en oppslutning på 17,7 prosent.

– Kan Löfven snu det nå?

– Ja, det tror jeg. Igjen, så er det vanskelig å si hva som kommer ut på den andre siden. Nå er det to jevnstore store blokker, den røde og den blå, på rundt 40 prosent hver. Men om den ene blir litt større enn den andre, så blir spørsmålet - hva gjør de 20 prosentene på utsiden? sier Støre.

Også TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud, har forklart hvordan Löfven trolig vil ende opp som statsminister dersom prognosene viser seg å stemme. Så lenge den rødgrønne blokken får flere stemmer enn Alliansen – og Alliansen holder valgløftet om å ikke samarbeide med SD – står Löfven igjen som vinner. Dette til tross for at han utpekes til valgets store taper.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook