TRENDER: Det har dukket opp stadig nye begreper og trender innen dating på nett. Men hva betyr de egentlig?
TRENDER: Det har dukket opp stadig nye begreper og trender innen dating på nett. Men hva betyr de egentlig? Foto: Johansen, Erik

Dating-begrepene du ikke vil bli utsatt for

Dating i 2018 kan være vanskelig. Særlig når det finnes en rekke begreper og metoder som gjør det hele enda mer forvirrende enn nødvendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Breadcrumbing, orbiting, stashing, submarining og kittenfishing. Disse begrepene blir stadig omtalt i forbindelse med dating på nett, men hva betyr de egentlig?

Breadcrumbing: Er når du er sammen med en partner, uten å forplikte deg. Du sender ofte meldinger for å sjekke hvordan vedkommende har det, men du spør aldri om dere skal dra på en faktisk date.

Cushioning: Er når du alltid har en plan B, hvis ditt nåværende forhold plutselig ikke skulle funke. Dette kan bli sett på som utroskap, eller det kan være å sende flørtende meldinger til en rekke personer, slik at du alltid har noen å falle tilbake på.

Kittenfishing: Er når du presenterer deg selv på en utelukkende positiv måte på internett, enten ved å lyve om høyden din, eller at du poster bilder av deg selv fra da du var yngre. Kittenfishing er ikke like ille som catfishing, hvor poenget er å utgi seg for å være en helt annen person.

Ghosting: Er når noen kutter kontakten fullstendig etter at dere har vært på en rekke dater.

Orbiting: Er når noen fortsetter å følge deg, selv etter at de har «ghostet» deg. De liker innleggene dine på Facebook og ser alltid det du legger ut på Instagram.

Stashing: Er når du nekter å introdusere kjæresten din for venner og familie, litt som å dytte vedkommende ned i en skuff.

Submarining: Er når du omsider har kommet deg over eksen som har dumpet deg uten en forklaring. Litt som en ubåt som går under vann. Det kan gå flere uker, men så dukker det plutselig opp en melding i innboksen.

I meldingen er det ingen anerkjennelse av at det har gått evigheter siden sist, eller en unnskyldning. Vedkommende later heller som ingenting, og spør om du har lyst å være med på en date.

– Ikke en lek

Ellen Sofie Lauritzen har skrevet boken "Snakkes til uka", der hun skriver om sine opplevelser med nettdating, og det å bli «ghostet».

Lauritzen sier til TV 2 at hun synes det er trist at det finnes så mange ulike begreper og metoder.

– Det sier noe om tankegangen vi har rundt dating. Det er ikke lett og en lek. Hvis vi tar et lite skritt tilbake, så er det å finne noen å dele livet med noe av det mest alvorlige vi gjør, sier hun.

Hun innrømmer at flere av begrepene er litt morsomme, men er opptatt av å få frem at det ikke er noe gøy hvis man blir utsatt for dette.

Ble «ghostet»

Selv har hun opplevd å bli «ghostet» flere ganger. Forfatteren hadde snakket lenge med en mann, og begynte å bli interessert. Plutselig forsvant vedkommende fullstendig, men han dukket ved stadighet opp i sosiale medier og likte bildene hennes.

Lauritzen forteller at hun ble veldig stresset, og at hun umiddelbart begynte å tenke at hun hadde gjort noe galt.

– Det er trist at man går rett på en selv, i stedet for å tenke for en «drittfyr». Jeg følte at dette kunne være noe, og når jeg ikke hørte noe, så fant jeg aldri roen. Jeg ble håpefull til det lengste, sier forfatteren.

– Venter på noe bedre

Lauritzen sier det er vanskelig å svare på hvorfor så mange av oss bruker disse metodene. Hun sier det kan ha noe med at «mye vil ha mer».

– Man tror det dukker opp noe bedre hvis man bare fortsetter å sveipe. Når det foregår over skjermen, så forsvinner mye av den menneskelige kontakten. Jeg velger å tro at det er vanskelig å bruke disse metodene mot noen man har utviklet et menneskelig forhold med, sier Lauritzen.

Verst tenkelige måte

Sexolog Bianca Schmidt sier at hun ikke kan forestille seg en verre måte å avslutte noe med noen på, enn å bli «ghostet».

Sexolog og parterapeut Bianca Schmidt mener det ikke finnes noen verre måte å bli dumpet på, enn ved ghosting.
Sexolog og parterapeut Bianca Schmidt mener det ikke finnes noen verre måte å bli dumpet på, enn ved ghosting. Foto: Svein Rosseland

– Man tror det skal gjøre mindre vondt, men det gjør bare mer vondt. Personen som blir «ghostet» får ikke noe klarhet, sier Schmidt.

Hun tror de som bruker disse metodene ikke nødvendigvis gjør det for å være slem, men at de tror det er det enkleste måten å gjøre det på.

Begrepene over har blitt stadig mer utbredt det siste året, og mange har opplevd disse metodene i jakten på en fremtidig kjæreste. Sexologen sier folk takler det forskjellig, avhengig av hvor trygg du er på deg selv, og hvilket syn man går inn i datingen med.

– Noen kan oppleve dette som dypt sårende og ødeleggende, noen får en mer overfladisk måte å møte folk på mens andre takler det helt greit uten å bli ødelagt, sier Schmidt.

Sexologen har uansett en klar oppfordring til de som aktivt bruker disse metodene for å slippe unna en ubehagelig situasjon:

– Det tar under ett minutt å sende en avskjedsmelding, det er ikke sånn at man ikke har tid, sier Schmidt til TV 2.