Den ni år gamle jenta var på besøk hos travhestene på Jarlsberg travbane utenfor Tønsberg sammen med bestefar, Ole Oddvar Wiik, tirsdag.

Der kjøpte de to sekker med gulrøtter fra en bonde, og tok dem med hjem til Porsgrunn der de har sine egne hester. Da Daniella åpnet sekken for å gi hestene litt godteri, fikk alle seg en stor overraskelse.

– Hun kom storøyd inn til oss og viste oss hva hun hadde funnet, forteller jentas bestefar til TV 2 tirsdag kveld.

I hendene hadde hun en gigantisk gulrot.

Nesten ett kilo

Gulroten er 28 centimeter lang, har en diameter på ni centimeter, og veier hele 851 gram.

Wiik driver med travhester i Porsgrunn, og de bruker mye gulrøtter både til kos og i kraftforet om kvelden, men noe lignende har de aldri sett før.

– Vi har ikke smakt på den, men gulroten ser helt frisk ut i fargen, sier Wiik lattermildt.

– Hva skal dere gjøre med den nå?

– Det vet vi egentlig ikke ennå. Foreløpig ligger den bare her på benken, sier Wiik.

Forskjellige typer gulrøtter

Førsteamanuensis på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Åshild Ergon, sier det kan være forskjellige årsaker til at den har blitt så stor.

– Det kan skyldes gener, miljø eller en kombinasjon, sier hun.

Ergon forteller at gulrøtter kan bli så store hvis de får god jord, og ikke får konkurranse om næring og lys av andre gulrøtter eller av ugress.

– Sår man mange gulrøtter på ett sted blir de mindre. Får de større plass mellom seg, blir de større.I tillegg er det forskjeller mellom individer av gulrot på samme måte som det er forskjeller mellom oss mennesker, sier Ergon.

Verdensrekord på 10 kg

Bildet ble i utgangspunktet delt på facebookgruppen «Venner av norsk landbruk», hvor det på en liten time sanket hundrevis av «likes».

Gulrøtter kan bli veldig store hvis de får god plass å vokse på. Guinness rekordbok har registrert verdens største gulrot i Otsego, Minnesota i 2017. Her har Chris Qualley spesialisert seg på dyrking av gigantgrønnsaker, og rekordroten er på hele 10,17 kilo.

Idealstørrelsen for vanlig gulrotsalg er imidlertid langt mindre enn gigantgulroten fra Vestfold, og rekordgulroten fra Minnesota.

Har du gjort noen spesielle funn i grønnsaksdisken eller lignende? Tips oss!