Oslo  20180831.
Statsminister Erna Solberg (H) og nyutnevnte Kjell-Børge Freiberg, Olje- og energiminister, 
Bård Hoksrud, Landbruksminister og Jon Georg Dale, Samferdselsminister på Slottsplassen etter statsråd på slottet fredag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo 20180831. Statsminister Erna Solberg (H) og nyutnevnte Kjell-Børge Freiberg, Olje- og energiminister, Bård Hoksrud, Landbruksminister og Jon Georg Dale, Samferdselsminister på Slottsplassen etter statsråd på slottet fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Kallestad, Gorm

Erna står sterkt blant velgerne

Opposisjonens kritikk av Erna Solberg ser ut til å prelle av på velgerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bråket rundt terrorsikring ser ikke ut til å ha skadet statsministeren. Høyre går mest frem med 2,9 prosent til sterke 29,0 på septembermålingen Kantar TNS har laget for TV 2.

Ikke svekket av høring

Målingen er tatt opp etter at Stortingets kontrollkomité mandag presset statsministeren i åpen høring om terror, og ser snarere ut til å ha svekket opposisjonens stilling blant velgerne. Både Senterpartiet og SV går klart tilbake, mens KrF faller under sperregrensen etter å ha vært preget av intern strid.

Bakgrunnstallene viser at 78 prosent av Høyres velgere fra i fjor høst sier de vil stemme på partiet i dag. Høyre styrker seg blant menn. Mens 31 prosent av de spurte mennene sier de vil stemme Høyre, er det 27 prosent av kvinnene som sier de vil stemme på statsministerens parti. Høyre styrker seg blant velgere under 60 år, hvor de er størst, mens de går noe tilbake blant de eldste velgerne.

Størst over 60

Arbeiderpartiet går beskjedent frem 0,5 til 24,9 prosent. Bakgrunnstallene viser at det bare er 68 prosent av Arbeiderpartiets velgere fra i fjor høst som sier de vil stemme på partiet i dag.

Hver fjerde velger fra sist sitter på gjerdet. Fremgangen skyldes at Ap henter litt flere velgere fra regjeringspartiene og noen flere velgere som ikke stemte ved forrige valg enn de gjorde i august. Partiet er størst blant velgere over 60 år

Bakgrunnstallene viser at 78 prosent av Høyres velgere fra i fjor høst sier de vil stemme på partiet i dag.

Se alle meningsmålinger i TV 2s partibarometer

Frp styrket etter statsrådsbytter

Fremskrittspartiet får sin nest laveste oppslutning etter valget 10,4 (+ 0,3). Det er lavere enn gjennomsnittet av målingene i august. Bare litt over halvparten av partiets velgere fra i fjor høst (57 prosent) sier de vil stemme Frp i dag.

Partiet mister flest velgere til Høyre, men også en del til Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Ser vi på utviklingen over uken har Frp styrket seg etter at de ble kjent at de gjorde endringer i regjeringskabalen torsdag.

Sjekk hvem som ville kommet inn på Stortinget

Senterpartiet ned blant unge

Selv opm Senterpartiet går mest trilbake med 2,0 til 11,6 prosent er det fortsatt høy oppslutning for Trygve Slagsvold Vedum som for andre måned påp rad kan smile over å være større enn Fremskrittspartiet.

Senterpartiet har høyest andel lojale velgere fra forrige valg, men bakgrunnstallene viser at de nå har klart lavere oppslutning blant yngre velgere enn de hadde for en måned siden.

Også SV går tilbake 1,5 til 6,5 prosent. Det er andre måned på rad med tilbakegang etter at SV har hatt svært høy oppslutning. Bakgrunnstallene viser fall blant de unge og tilbakegang i Oslo og Akershus.

Krise i KrF

KrF faller nok en gang under sperregrensen til 3,7 (-1,6). Det er første gang siden april partiet er under 4-prosentstreken.

Fallet kommer etter at partiet har vært preget av internt bråk etter at partiets familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold, som også er prest, viset partiets informasjonssjef og hennes kone. Også gjennomsnittet av målingene før og etter bråket viser samme utvikling.

Bakgrunnstallene viser at KrF går mest tilbake på Sør- og Vestlandet. Partiet mister velgere til Høyre, Frp, Senterpartiet og De kristne. Sistnevnte parti får denne gang hele 0,9 prosents oppslutning.

Venstre ligger stabilt på 3,5 (- 0,1). Bakgrunnstallene viser at bare litt over halvparten av velgerne er lojale, rundt hver fjerde ville ha stemt Høyre.

Magneten Moxnes

Rødt fortsetter å gjøre det sterkt. På tre av de fire siste målingene er partiet over sperregrensen. Alle på 5-tallet,. Denne gang 5,5 som er den nest høyeste oppslutningen for partiet på Kantar TNS sine målinger for TV 2.

Bakgrunnstallene viser at Rødt henter velgere fra Arbeiderpartiet, SV, De Grønne og velgere som ikke hadde stemmerett sist.

Om målingen

Målingen er laget av Kantra TNS for TV 2 med telefonintervjuer av 979 stemmeberettigede. 73,5 prosent oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,1 - 2,4 prosentpoeng.

Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017. Mandatfordelingen er laget ved bruk av TV 2s egen modell for mandatfordeling, oppdatert etter stortingsvalget i 2017.