Minst åtte mennesker er døde og 160 skadet:

Kraftigste tyfon på 25 år rammet Japan

Flere personer er døde og over 160 personer er skadet etter den verste tyfonen i Japan på 25 år.

– Jeg ber det japanske folk om å gjøre det dere kan for å beskytte deres liv, sa statsminister Shinzo Abe før uværet nådde land tirsdag.

Japanske meteorologer advarte mot mulige jordskred, flom, stormflo, lynnedslag og tornadoer. 1,2 millioner mennesker fikk beskjed om at de burde evakuere, og nesten 800 flygninger og en rekke tog ble innstilt.

Minst åtte mennesker døde i løpet av timene uværet raste. En 71 år gammel mann omkom i området Shiga da en lagerbygning kollapset, ifølge lokale medier.

Flere biler er feid av banen. Trailere blåses avgårde som om de er laget av papp.

Se video øverst i saken!

Over 160 mennesker ble skadd, men få skal ha fått alvorlige skader.

Jebi traff vestkysten tirsdag midt på dagen lokal tid. Japanske meteorologer har advart om mulige jordskred, flom, stormflo, lynnedslag og tornadoer.

Uværet traff land i nærheten av områder som ble rammet av flomkatastrofen som kostet over 220 mennesker livet i begynnelsen av juli.

Gigantby rammes

Jebi er den kraftigste tyfonen i Japan siden 1993, ifølge meteorolog Ryuta Kurora ved den nasjonale værvarslingen i Japan.

På morgenen tirsdag lå stormen 90 kilometer utenfor kysten, og allerede da hadde den vindkast på opptil 60 meter per sekund.

Det vedvarende vindstyrken er blitt målt til 45 meter per sekund. 33 meter per sekund regnes som grensen for orkan.

Osaka, en av verdens største byer, er blant dem som får merke uværet. Det gjør også Kobe og Kyoto.

Tyfonen Jebi herjer i flere regioner. Foto: Reuters/NTB scanpix
Tyfonen Jebi herjer i flere regioner. Foto: Reuters/NTB scanpix

Flom og hetebølge

Det er ventet opptil 500 millimeter nedbør i Tokai-regionen og 400 millimeter i regionene Kinki og Kanto, som omfatter Tokyo, fram til onsdag morgen.

En rekke barne- og ungdomsskoler er stengt av sikkerhetshensyn. Myndighetene advarer om bølger på opptil tolv meter.

I løpet av sommeren ble Japan rammet av to ekstreme værhendelser. Flommen og jordskredene i starten av juli, landets verste værkatastrofe på mer enn tre tiår, ble utløst av rekordkraftig regn.

Kort tid senere ble landet utsatt for en hetebølge som kostet over hundre mennesker livet. I byen Kumagaya steg gradestokken til 41,1 grader – den høyeste temperaturen registrert i Japan noen gang. (©NTB)

Tyfonen er den kraftigste stormen i Japan siden 1993 Foto: Kyodo/AP/NTB scanpix
Tyfonen er den kraftigste stormen i Japan siden 1993 Foto: Kyodo/AP/NTB scanpix