OMFATTENDE SVINDEL: Kjærlighetssvindel har blitt stadig mer utbredt. Eksperter sier man burde være særlig skeptisk om noen spør om penger over sosiale medier.
OMFATTENDE SVINDEL: Kjærlighetssvindel har blitt stadig mer utbredt. Eksperter sier man burde være særlig skeptisk om noen spør om penger over sosiale medier. Foto: Johansen, Erik / NTB Scanpix

Slik unngår du å bli lurt av kjærlighetssvindlere

Tall fra Økokrim viser at forelskede nordmenn har sendt over 1 milliard kroner til bedragere i utlandet de siste fem årene. Rådgiver Anne Dybo sier det er flere ting man skal se opp for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åsted Norge og TV 2 fortalte i forrige uke historien om 79 år gamle Sonja som har betalt 840.000 kroner til en mann som utga seg for å være en amerikansk offiser.

Rådgiver i Økokrim, Anne Dybo, sier til TV 2 at varsellampene burde ha begynt å blinke allerede her.

– Mange av svindlerne utgir seg for å være militæroffiserer fra USA eller Canada. Et problem vi har sett i det siste, er at stadig flere utgir seg for å være norske og har norsk navn. Da virker det mer seriøst, sier Dybo.

– Gullgruve

Rådgiveren sier at svindlerne ofte tar kontakt med godt voksne kvinner og menn, og at inngangen de fleste bruker er at de sender meldinger over sosiale medier om at de synes du ser pen og interessant ut.

– Utviklingen av sosiale medier har blitt en gullgruve for disse svindlerne, sier Dybo.

Rådgiveren i Økokrim sier det burde være enkelt å gjennomskue fremgangsmåten til svindlerne. Det er ofte godt voksne mennesker som blir lurt.

Grunnen til at det er eldre mennesker som er særlig utsatt for denne type bedragerier, er at de ikke er tilstrekkelig oppmerksomme på faresignaler ved bruk av sosiale medier.

Ikke legg til folk du ikke kjenner som venner på Facebook.

Sjekke rundt på sosiale medier om du finner andre profiler med samme navn.

Bryt kontakten om de begynner å snakke om penger.

Spør yngre familiemedlemmer om råd og hjelp hvis du er usikker.

Vær skeptisk dersom:

Den du snakker med er opptatt av å trekke samtalen over på et mer privat medium.

Han eller hun sender deg store mengder e-post og er pågående.

Profilens profilbilde ser profesjonelt ut eller er arrangert med tillitsskapende detaljer som uniformer eller spesielt velkledde personer.

Kilder: Økokrim/NorSIS

– Er du 79 år, og lite vant med hvordan sosiale medier fungerer kan det være vanskelig. Vi anbefaler derfor at man forhører seg med yngre familiemedlemmer om hva de mener man burde gjøre, sier Dybo.

Blir du bedt om å sende penger til en person via sosiale medier er det grunn til å være svært skeptisk.

– Det er fornuftig å sjekke med banken før man sender penger, og ikke minst, høre på råd den bankansatte gir deg. Det er også lurt å henvende seg til oss eller et politidistrikt for å be om råd, sier Dybo.

Truende oppførsel

Hvis man først blir lurt inn i en samtale med en svindler, er det flere ting man burde se opp for ifølge Anne Dybo i Økokrim.

Rådgiver i Økokrim Anne Dybo sier at svindlerne ikke har noen empati, og alt de bryr seg om er å få penger.
Rådgiver i Økokrim Anne Dybo sier at svindlerne ikke har noen empati, og alt de bryr seg om er å få penger. Foto: Anne Dybo

– Etter hvert som samtalen går sin gang, dukker det plutselig opp komplikasjoner og svindlerne ber om penger. Det kan være til en flybillett, de trenger penger til å ferdiggjøre et prosjekt, penger til å komme seg ut av en kontrakt hvis de er i militæret eller skolepenger til barna sine, sier Dybo.

Rådgiveren i Økokrim er også opptatt av at barnebarn ikke hjelper bestemødrene med sosiale medier, uten å fortelle om farene.

– Den eldre generasjonen er ikke oppvokst med internett, og forstår ikke hvor stor makt sosiale medier har. Hvis du er i tvil, spør om hjelp. Svindlerne kan være veldig truende og manipulerende, det er viktig å ikke la seg presse, sier Dybo.

Utspekulerte og kyniske

Psykolog og professor ved Høgskolen på Vestlandet, Frode Thuen, sier til TV 2 at de som blir lurt ofte har en sterk lengsel etter kjærlighet, og er veldig innstilt på å tro på svindlerne.

– De er forelsket, og blendet av følelsene de opplever. At forelskelse gjør blind er en klisjé, men i dette tilfellet er det et godt eksempel, sier Thuen.

Psykologen sier at svindlerne er utspekulerte, og at de vet hvilke knapper de skal trykke på.

Foto: Stig M. Hansen

– Ofte kan de bruke uker og måneder på å bygge opp tillit, og skape det kvinnene ser på som et kjærlighetsforhold. Når de har bygget opp denne tilliten, begynner de sakte men sikkert å prøve lokke ofrene for penger.

– De går sakte og kynisk frem, og skaper en historie som gjør at kvinnene blir revet med, sier psykologen videre.

Vanskelige å beskytte seg

Rådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Ole Anders Ulsrud, sier til TV 2 at det er vanskelig å beskytte seg mot denne formen for svindel.

– Det eneste du kan gjøre, er å sette filter på sosiale medier, som Facebook, om hvem som kan kontakte deg. Gjør du dette, utelukker du samtidig muligheter for andre venners venner kan kontakte deg. Dette handler i stor grad om sosial manipulering, og teknisk sett er det vanskelig å beskytte seg, sier Ulsrud.

Han mener derfor det er viktig å lære seg hvordan svindlerne agerer, og deretter gjenkjenne trekk som gjør at man klarer å avdekke at man blir utsatt for svindel i en tidlig fase.

– Utfordringen er at svindlerne vanker i sosiale medier som alle oss andre. Hvis du er åpen for å motta henvendelser eksempelvis på en sjekkeside, så er du disponert for å bli utsatt for denne typen svindel. En samtale kan starte helt normalt, helt til det plutselig skjer moe helt uventet hos den motsatte part. Hvis de er veldig dyktige, er det vanskelig å se tegn til svindel før det kan ha gått lang tid, sier Ulsrud.

NorSIS sier at de ikke har konkrete tall, men forteller at de til stadighet blir kontaktet av mennesker som har blitt utsatt for kjærlighetssvindel.

– Enormt slag og sjokk

Psykolog Frode Thuen sier at de fleste som blir utsatt for denne formen for svindel føler seg fryktelig skamfulle når de innser hva som har skjedd.

– For det første har mange av de gitt mye penger. For det andre, så viser det seg at det man trodde var en kjærlighetsrelasjon i virkeligheten kun var svindel. Man føler seg misbrukt og krenket, og noen føler seg også dum fordi de har gått med på en slik svindel, sier Thuen.

Mange eldre har fått advarsler fra familiemedlemmer, men har nektet å tro på at det er sant.

– De er så langt inne i forestillingen om at dette er noe spesielt, og ikke svindel. Når det går opp for dem, er det et enormt slag og sjokk, sier Thuen.

– Hva burde man gjøre hvis man blir utsatt for dette?

– Det er ingen enkel løsning. Men man må akseptere at noe slikt kan skje, og at disse mennene er profesjonelle svindlere. Det er vel så mye uflaks, som at man har vært naiv. Men det er tøft å komme seg over noe slikt, sier psykologen.