Hoksrud inn som landbruksminister: – Blir spennende å kjøre traktor

TAR OVER: Bård Hoksrud (Frp) blir den nye landbruksministeren og får nøkkelen av avtroppende Jon Georg Dale (Frp).
TAR OVER: Bård Hoksrud (Frp) blir den nye landbruksministeren og får nøkkelen av avtroppende Jon Georg Dale (Frp). Foto: Kallestad, Gorm
Fredag ettermiddag overtok Bård Hoksrud nøkkelen til landbruksdepartementet. Nå gleder han seg til å komme i gang med oppgavene.

Fredag presenterte statsminister Erna Solberg sine nye statsråder.

Omrokeringene i regjeringen skjer etter at det torsdag ble klart at Ketil Solvik-Olsen trekker seg som samferdselsminister, mens Terje Søviknes går av som olje- og energiminister.

Bård Hoksrud trer inn i rollen som landbruks- og matminister, og fikk blomster og lykkeønskninger av avtroppende Jon Georg Dale under nøkkeloverleveringen fredag.

– Jeg er veldig ydmyk som har fått muligheten til å bli landbruks- og matminister, sa Hoksrud under overleveringen.

Videre fortalte han at han ønsker å videreføre arbeidet med å få enda flere til å satse på landbruket og næringen rundt, og at han gleder seg til å sette seg inn i jobben.

Ut og treffe folk

I 2016 testet Hoksrud ut et av kjøretøyene til Norges Vannscooterforbund under en markering. Nå spør mange seg når landbruksministeren blir å se på en traktor.

Dét tar ikke nødvendigvis lang tid, mener Hoksrud.

– Jeg ønsker å være ute og treffe folk, så man skal nok ikke se bort fra at det går fort til jeg skal ut og treffe noen. Jeg er glad i biler og jeg er glad i ting man kan kjøre med, så det å få lov til å kjøre traktor kan bli spennende. Man skal ikke se bort fra at det kan skje etter hvert, sier han.

I juli 2016 hadde Norges Vannscooterforbund har en markering med flere vannscootere som kjører fra Drøbak til Oslo, som Bård Hoksrud deltok på.
I juli 2016 hadde Norges Vannscooterforbund har en markering med flere vannscootere som kjører fra Drøbak til Oslo, som Bård Hoksrud deltok på. Foto: Aas, Vegard M./NTB Scanpix

Matminister

Det er ikke bare landbruk, men også mat som skal være Hoksruds ansvarsområde.

– Jeg er glad i mat, det er jo ikke vanskelig å se. Vi har fantastisk matkvalitet i Norge, fantastisk mange som lager lokal matproduksjon og nydelig mat, og det gleder jeg meg til å fortsette å jobbe for, sa han, mens han benyttet anledningen til å ønske sin forgjenger lykke til i jobben som samferdselsminister.

– Derfor ser jeg veldig frem til å jobbe med dette, få mange gode innspill og møte mennesker som jobber med dette hver dag, la han til.

Søviknes vender hjem

Under en pressekonferanse fredag bekrefter statsministeren at Terje Søviknes trer fra sin stilling som olje- og energiminister, fordi han ønsker å reise hjem til Os, familien og lokalpolitikken.

– Det blir sikkert godt for Os å få deg tilbake til lokalpolitikken som ordfører der, sa hun til Søviknes og understreket at han vil bli savnet.

Søviknes benyttet anledningen under pressekonferansen til å takke for tilliten.

– Når det kommer til energi er vi store, vi er en betydelig energinasjon, sa han om embetet han nå forlater, før han gikk nærmere inn på årsaken til at han nå velger å gå av:

– Noen ting er viktigere enn andre her i livet. Selv om det er med tungt hjerte jeg har tatt dette valget, er det en helt riktig beslutning å dra tilbake til Os fordi jeg trenger mer tid til familien og mine to barn, som jeg vet venter på meg i kveld og er veldig glade for at «Papsen» nå kommer hjem, sa han og la til:

– Det gir meg også en mulighet til å ta tilbake ordførerstolen i Os og satse inn mot kommunevalget neste år, før han med glimt i øyet la til at lokalpolitikken er det grunnleggende i demokratiet.

Belastning på familien

Søviknes har hatt sitt embete i rikspolitikken i omlag 20 måneder. Han forteller at han i utgangspunktet planla å bli værende lengre enn som så.

– Men det er krevende å få kabalen til å gå opp på hjemmebane, sa han.

Statsministeren la til at hun mener man undervurderer belastningen det er med en så krevende jobb, og samtidig ha familie utenfor Oslo.

Hun fortalte at flere statsråder som har gått av, også mannlige, har hatt dette som en av hovedgrunnene.

– Det blir også for krevende for den andre parten. Politikk er ikke ni til fire, det er heller ikke fem dager i uken. Politikk er syv dager i uken, ofte 24 timer i døgnet og veldig uforutsigbart, sa hun.

Statsminister Erna Solberg takket fredag for arbeidet til avtroppende olje- og energiminister ,Terje Søviknes
Statsminister Erna Solberg takket fredag for arbeidet til avtroppende olje- og energiminister ,Terje Søviknes Foto: Åserud, Lise/NTB Scanpix

Gjenåpner etterforskning

Torsdag ble det kjent at riksadvokaten kan komme til å åpne en ny etterforskning mot Søviknes. Det er i forbindelse med saken som skjedde i 2000, da han gikk av som nestleder i Frp etter å ha hatt seksuell omgang med en 16-åring på FpUs landsmøte.

Onsdag ettermiddag ble Søviknes kjent med at en begjæring om en ny etterforskning av saken er på vei til Riksadvokaten.

– Jeg forholder meg til at vi får en avklaring derfra i løpet av en måneds tid, sa Søviknes.

På pressekonferansen fredag avviste Søviknes at dette har noe å gjøre med at han forlater regjeringen.

– Det har ikke hatt noen betydning. Denne saken har vi jo kjent lenge, sa han, før han understreket at det som skjedde på FpU sitt landsmøte i 2000, ikke burde ha skjedd.

Samtidig understreket statsministeren at regjeringsskiftet har vært under arbeid siden tidligere i sommer, og at det dermed ikke har noe å si for at Søviknes går av.

– Det som skjedde på onsdag har ingenting å si for dette, så raskt klarer vi heller ikke å få til ting. Dette har vært ønsker som har ligget på bordet en grunn, sa hun.

Flytter til USA

Ketil Solvik-Olsen går av som samferdselsminister for å følge sin kone, Tone Solvik-Olsen, til USA, hvor hun har fått en legejobb på et barnesykehus. Torsdag understreket han overfor TV 2 at dette ikke betyr at han gir seg med politikken.

– Jeg er engasjert i politikk fordi jeg tror på gode løsninger, og jeg kommer til å engasjere meg i Frp også fremover, sa han videre.

Under pressekonferansen fredag takket Erna Solberg Solvik for han bidrag til regjeringen.

– Jeg ser frem til å fortsette å samarbeide med deg i fremtiden, sa statsministeren vendt mot Solvik-Olsen, og forklarte at hun har stor forståelse for at han nå flytter på seg.​

Bekreftet nye roller

Videre på pressekonferansen bekreftet statsministeren at Jon Georg Dale blir ny samferdselsminister.

– De siste årene har han jobbet tett med næringen i oppfølgingen av krisen som har rammet deler av norsk jordbruk etter en sommer med varme og tørke, sa Solberg om Dales innsats som landbruksminister.

Bård Hoksrud blir ny landbruksminister, bekreftet Solberg videre.

– Jeg vet at bård kommer til å bringe humør og glede til regjeringen og dens arbeid, sa statsministeren før hun bekreftet at Kjell-Børge Freiberg kommer inn som olje- og engeriminister.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook