Her er de nye statsrådene

Statsminister Erna Solberg (H) og nyutnevnte Kjell-Børge Freiberg, Olje- og energiminister, 
Bård Hoksrud, Landbruksminister og Jon Georg Dale, Samferdselsminister på Slottsplassen etter statsråd på slottet fredag.
Statsminister Erna Solberg (H) og nyutnevnte Kjell-Børge Freiberg, Olje- og energiminister, Bård Hoksrud, Landbruksminister og Jon Georg Dale, Samferdselsminister på Slottsplassen etter statsråd på slottet fredag. Foto: Kallestad, Gorm/NTB Scanpix
Fredag presenterte statsminister Erna Solberg sine nye regjeringsmedlemmer på Slottsplassen.

Torsdag formiddag ble det klart at det skjer omrokeringer i regjeringen, når Ketil Solvik-Olsen går av som samferdselsminister og Terje Søviknes går av som olje- og energiminister.

Klokken 11 fredag presenterte statsminister Erna Solberg skiftet av statsråder for kongen i Statsråd, før de nye regjeringsmedlemmene ble presentert på Slottsplassen.

Dette er endringene:

  • Ketil Solvik-Olsen går av som samferdselsminister.

  • Jon Georg Dale tar over som samferdselsminister.
  • Bård Hoksrud tar over som landbruksminister.
  • Terje Søviknes går av som olje- og energiminister.
  • Kjell-Børge Freiberg tar over som olje- og energiminister.

Bakgrunn: Ketil Solvik-Olsen og Terje Søviknes går av.

– Folkelig type

TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud, sier at det ikke er mange som hadde trodd at Bård Hoksrud hadde blitt statsråd for noen år siden. Etter å ha innrømmet å ha kjøpt sex på en tur til Riga, trakk Hoksrud seg fra alle verv i politikken.

– Jeg tror ingen, selv ikke Bård Hoksrud selv, så for seg at han skulle kjøre inn på Slottsplassen i sort bil og sette seg ned ved kongens bord noen år senere, sier Eriksrud, som mener Hoksrud har kjempet for å rehabilitere seg selv.

Til tross for Hoksruds noe brokete politiske fortid, var det ingen tvil om at det var mange som ønsket å sende sine lykkeønskninger med han inn i sitt nye embete. Da han ble presentert sammen med de andre statsrådene på Slottsplassen ved 11.15-tiden fredag, ble han nedlesset av blomster.

– Han er en folkelig type og blir nå på en måte Frp-grasrotas mann i regjering etter at både Sylvi Listhaug og Per Sandberg har ramlet ut av regjeringen, sier Eriksrud.​

Tøff sommer for Dale

Jon Georg Dale ble valgt inn i Erna Solbergs regjering i 2015, som landbruks- og matminister.

Han kommer fra volda i Møre og Romsdal og er faglært som kjøttskjærer. Han har tidligere vært statssekretær i finansdepartementet og samferdselsdepartementet.

Årets sommer viste seg å bli krevende for Dale, som har måttet håndtere den krevende situasjonen til tørkerammede bønder.

Interessante endringer for Frp

Regjeringsskiftene som skjer fredag, fører med seg flere interessante endringer. Torsdag gjorde Ketil Solvik-Olsen det klart for TV 2 at han ikke er ferdig med politikken, selv om han nå tar ett års pause.

Han ønsker å fotrsette som nestleder i Frp, men hva som skjer med denne rollen vil være opp til partiet å bestemme.

– Hvis de ønsker at jeg fortsetter, så gjør jeg gjerne det. Men hvis de mener det er mer hensiktsmessig at noen andre overtar den rollen mens jeg er i USA, så er det også helt naturlig, sa han til TV 2 torsdag.

Samtidig rykker Jon Georg Dale over til en langt mer prestisjefylt post i regjeringen, når han hopper fra Landbruksdepartementet til Samferdselsdepartementet.

Dermed står det plutselig tre reelle kandidater til å kjempe om lederposisjonen i Fremskrittspartiet, når også Sylvi Listhaug konstitueres til nestleder i partiet på sentralstyremøtet på mandag.

– Spennende type

Kjell-Børge Freiberg er kanskje dagens minst kjente navn, til tross for at han er stortingsrepresentant. Han kommer fra Hadsel i Nordland, hvor han tidligere har vært ordfører.

TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud, sier at han har høye forventninger til Freiberg og kaller han en «spennende type».

– Han er en artig fyr egentlig, litt lite selvhøytdelig, en real type som ikke er kjent blant folk flest. Han har bare sittee på stortinget ett års tid, men han er nok mer kjent lokalt der han kommer fra.

Som følge av rokadene kommer også to nye representanter inn på Stortinget fredag. Den ene er Stine Margrethe Knutsdatter Olsen fra Porsgrunn, som møter som vara for Bård Hoksrud. Hun jobber i dag på partikontoret til Frp.

Den andre nykomlingen er Dagfinn Olsen fra Bodø, som kommer inn som vararepresentant for Kjell-Børge Freiberg.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook