Tilbyr babygaranti til norske par: – Få baby, eller få pengene tilbake

Fertilitetslege Olga Zaytseff reiser til Norge seks ganger i året for å informere norske pasienter om mulighetene for assistert befruktning i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Enten fødes det et barn etter et begrenset antall forsøk, eller så får man pengene tilbake.

Dr. Olga Zaytseff er på plass i en fullsatt sal i Litteraturhuset i Oslo.

Sammen med teamet sitt har hun reist fra St. Petersburg i Russland. Seks ganger i året er hun i Norge for å informere om hva hennes klinikk kan tilby til norske barnløse.

– Garantien om pengene tilbake vil i alle fall gjøre at den finansielle investeringen samsvarer med det resultatet man får, sier Zaytseff til tilhørerne denne kvelden.

Over 70 personer har møtt opp på foredraget. Mange er par med et desperat ønske om å få barn.

Hvert år fødes det 2500 norske barn som et resultat av assistert befruktning. Mange av disse har fått hjelp gjennom offentlige og private klinikker her i Norge. Men det er mange, som til tross for mange forsøk, fortsatt står uten noen baby. Stadig flere velger å se til utlandet etter å ha forsøkt mange ganger her hjemme.

Babygaranti

Klinikken i St. Petersburg hadde sin første norske pasient i 2005 og hevder de får besøk av rundt 100 norske kvinner årlig.

– Dagens metoder gjør det mulig for enhver kvinne som er fysisk og mentalt frisk til å få et barn, hevder doktor Zaytseff.

Hennes klinikk i St. Petersburg reklamerer med en babygaranti, med 3 prøverørsforsøk med egne egg får man et barn eller 80 prosent av pengene tilbake.

– Det er ikke et markedsføringstriks, dette er den eneste ansvarlige måten å tilby fertilitetsbehandling på, mener Zaytseff.

– Tar dere noen sjanser på å tilby denne garantien?

– Bare ved at vi risikerer å tape penger hvis vi ikke får det til, sier hun.

– Og hvordan er suksessratene deres?

– Våre suksessrater er ganske høye og det har gjort at vi har råd til å tilby denne garantien. Hvis suksessratene er høye nok kan man fremdeles tilby ​dette.

Store mørketall

Tall fra Folkehelseinstituttet anslår at rundt 390 barn ble født etter ulike former for assistert befruktning utenlands. Men det kan være store mørketall fordi det er ikke noe krav om at mor oppgir at hun har fått assistert befruktning.

Klinikken i St. Petersburg mener de lykkes med persontilpasset behandling.

– Vi gir ikke samme type behandling til en stor gruppe pasienter som har samme eller ulike tilstander, sier Zaytseff.

Skeptisk til tall

Men i Trondheim er gynekolog og forsker Liv Bente Romundstad skeptisk til prøverørsbehandling i utlandet.

– For behandlingsmetoder som er tillatt i Norge så har jeg ikke sett noen troverdige tall som støtter opp under at man øker sine sjanser ved å dra utenlands, sier Romundstad som har en forskerstilling ved folkehelseinstituttet samtidig som hun driver den private fertilitetsklinikken Spiren.

– Men er ikke det at folk drar utenlands et uttrykk for at det norske systemet er for dårlig?

– Nei, det er det ikke. Men det er et uttrykk for at det er et marked der. Det er par på søken og stadig økende antall par søker behandling og det er de som blir fanget av de som ønsker å kjøre sånne seminarer, mener hun.

Sårbart bytte

Romundstad synes tilbud om babygaranti er underlig.

– En god fertilitetsklinikk skal gjøre sitt ytterste for hver enkelt i alle sykluser med eller uten garanti mener hun.

Hun ber folk som vurderer å dra utenlands å rådføre seg med norske eksperter.

– Det er lett å gå seg vill i jungelen på nettet og man er et lett og sårbart bytte i en sånn situasjon, sier Romundstad til TV 2.