Opprørspoliti ble satt inn mot den store demonstrasjonen i Chemnitz.
Opprørspoliti ble satt inn mot den store demonstrasjonen i Chemnitz. Foto: Sebastian Willnow

Asylsøkere siktet for drap på tysker (35) – politiet frykter at folk tar loven i egne hender

Tysk politi advarer mot en voksende trend med at folk tar loven i egne hender, dagen etter at det brøt ut voldelige sammenstøt ved en demonstrasjon i Chemnitz.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst seks personer ble skadd i forbindelse med sammenstøtene mellom høyreorienterte innvandringsmotstandere og venstreorienterte motdemonstranter i Chemnitz mandag.

Oliver Malchow, lederen for Tysklands politifagforening GdP, sier til avisen Neue Osnabrücker Zeitung at han er bekymret for en økende trend med at folk tar loven i egne hender. Når folk får inntrykk av staten ikke er i stand til å beskytte sine borgere, «tar borgerne loven i egne hender og begynner å lene seg på selvforsvarsmilitser og lokale borgervernsgrupper», sier han.

Innvandringsmotstanderne hadde samlet seg i Chemnitz i protest mot et knivdrap på en 35 år gammel tysker to dager tidligere. Mannen skal ha blitt drept av to asylsøkere fra Irak og Syria, og mandagens protester inkluderte vilkårlige angrep mot utlendinger fra høyreekstremister. Den tyske regjeringen fordømte volden som «mobb-lignende atferd».

– Staten har mislyktes når det gjelder innenlands sikkerhet fordi de har nedbemannet politiet, sier Malchow og legger til at det trengs minst 20.000 flere politifolk for å bøte på situasjonen.

– Dette problemet kan ikke løses raskt, sier Malchow.

(©NTB)