hevder de var kriminelle partnere i årevis:

– Én ting fikk Cappelen til å angi Eirik Jensen

Det er duket for et nytt rettsmaraton, denne gang i Borgarting lagmannsrett. Eirik Jensen kjemper for frifinnelse, mens Gjermund Cappelen ønsker å få redusert straffen han fikk i tingretten.
Det er duket for et nytt rettsmaraton, denne gang i Borgarting lagmannsrett. Eirik Jensen kjemper for frifinnelse, mens Gjermund Cappelen ønsker å få redusert straffen han fikk i tingretten. Foto: NTB Scanpix
Narkobaronen Gjermund Cappelens forklaring var avgjørende for at Eirik Jensen ble dømt til lovens strengeste straff i Oslo tingrett. Ifølge Cappelen har han ikke personlige motiver for å snakke om Jensens angivelige rolle som korrupt politimann.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst falt dommen mot Eirik Jensen. Oslo tingrett fant den tidligere polititoppen skyldig i grov korrupsjon og for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj. Han ble dømt til 21 års fengsel.

Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for innførsel av 16,7 tonn hasj.

Cappelen erkjente alt. Jensen nektet straffskyld.

Tingretten mener, i likhet med påtalemyndigheten, at Eirik Jensen er en korrupt politimann som i kraft av sin rolle har holdt en beskyttende hånd over hasjbaronens virksomhet.

I dommen heter det at Jensens handlinger er et alvorlig anslag mot tilliten som politiet og rettsstaten er avhengig av.

Jensen har anket over bevisvurderingen og over saksbehandlingen i tingretten. På tirsdag begynner ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Den skal vare frem til februar neste år.

Derfor snakket han om Jensen

Saken startet for alvor da Cappelen ble pågrepet av politiet i huset sitt i Bærum 19. desember i 2013. Klokken var 23.25 da politiet slo til. De fant over to millioner i boligen, og de fant 3,4 millioner kroner i en leiebil som Cappelen disponerte. Cappelen ble i første omgang siktet for befatning med 109 kilo hasj.

I begynnelsen nektet han all befatning med stoffet, men så begynte det å skje ting i avhørene. Hasjbaronen bestemte seg for å legge alle kortene på bordet. Han ville fortelle om hasjimperiet.

Men hva var motivasjonen for å ville dra med seg polititoppen Eirik Jensen i fallet?

– Det var umulig å fortelle hele historien uten å involvere Eirik Jensen. Det ville bare fremstått som en historie som ingen ville trodd på, og det ville vært svært vanskelig for politiet å ettergå og etterforske opplysningene, sier Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe.

Advokat Benedict de Vibe forsvarer Gjermund Cappelen.
Advokat Benedict de Vibe forsvarer Gjermund Cappelen. Foto: NTB Scanpix

– Hvordan vil du karakterisere forholdet mellom Cappelen og Jensen i dag?

– Jeg tror det er riktig å si at det ikke er noe forhold. Utover å ha sett hverandre i retten, har de ingenting med hverandre å gjøre. Cappelen kunne nok tenke seg å hilse på Jensen, sier Vibe.

Vil ha lavere straff

Forsvarsadvokaten legger ikke skjul på at strafferabatt også var et motiv for å snakke med politiet. På et tidspunkt ble Cappelen oppsøkt av politiet i Ila fengsel. Dette skjedde før han avga et formelt avhør. I disse samtalene var strafferabatt et tema.

I tingretten ville påtalemyndigheten dømme Gjermund Cappelen til 18 års fengsel. Narkobaronen var svært skuffet over at han ikke hadde fått større strafferabatt. Tingretten fastsatte dommen til 15 års fengsel.

– Vi mener at straffen på 15 års fengsel er altfor streng. Min oppfatning er at straffen bør ligge mellom 11 og 12 år. Det baserer seg på tanken om at risikoen ved å forklare seg om så alvorlige kriminelle handlinger er stor. Dermed bør man også få «bedre betalt», mener Vibe.

Påtalemyndigheten mener at Cappelen i løpet av 20 år kan ha omsatt hasj for et sted mellom én og to milliarder kroner.

– Er ikke strafferabatten god sett i forhold til handlingene han har begått?

– Jeg aksepterer ikke synspunktet om at handlingene er så grove at strafferabatten ikke kan bli betydelig. Poenget må være at jo mer alvorlig handlingen er, jo mer viktig er det for samfunnet å få oppdaget og oppklart forholdene, mener Vibe.

Ble rekruttert som kilde

Eirik Jensen og Gjermund Cappelen krysset sine veier for første gang i 1993. Cappelen, som da het noe annet, ble pågrepet utenfor Oslo Plaza etter å ha hatt befatning med narkotika.

På dette tidspunktet ble Cappelen rekruttert som informant av en politimann. Denne politimannen hadde ikke tid til å følge ham og dermed tok Eirik Jensen over. På dette tidspunktet jobbet han ved narkotikaseksjonen i Oslo politidistrikt.

Frem til han ble pågrepet vinteren 2014 hadde Jensen en rekke ledende stillinger i etaten.

Cappelen og Jensen er enige om at de har hatt hyppig kontakt i lange perioder. De er også enige om at store deler av SMS-utvekslingen mellom dem er skrevet i såkalt kodespråk. De har imidlertid helt ulik oppfatning av hva kontakten mellom dem handlet om.

– Varslet om tollkontroller

Cappelen sier at han samarbeidet med Jensen om hasjimport, at politimannen beskyttet virksomheten ved å varsle om tollkontroller, spaninger og andre relevante forhold.

Påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for at Jensen har fått kontanter, klokker og oppussingstjenester for minst 2,1 millioner kroner.

Jensen hevder at forholdet til Cappelen har vært seriøst og samvittighetsfullt politiarbeid der Cappelen var hans informant. Jensen nekter for å ha fått utbetalt hasjpenger.

TV 2 har ikke lyktes med å komme i kontakt med Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook