DRAPSALARM: Politibåten ved brygga på Nakholmen kort tid etter drapet. Gjerningsmannen ble pågrepet 20 minutter etter at operasjonssentralen fikk melding om hendelsen.
DRAPSALARM: Politibåten ved brygga på Nakholmen kort tid etter drapet. Gjerningsmannen ble pågrepet 20 minutter etter at operasjonssentralen fikk melding om hendelsen. Foto: NTB Scanpix

mareritt på øy-perle i oslofjorden:

Hytteeier reagerte på mistenkelig mann – ble brutalt drept med spade foran skrekkslagne vitner

En 28 år gammel mann er tiltalt for å ha drept en mann i 50-årene på Nakholmen i fjor høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken kommer opp for Oslo tingrett på mandag. Tiltalen er tatt ut etter ordre fra riksadvokaten.

– Avdøde ble drept uten noen nærmere foranledning. Han ble påført massive hodeskader, sier statsadvokat Alvar Randa.

Han har tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om å overføre den tiltalte 28-åringen til tvungen psykisk helsevern ettersom de rettsoppnevnte sakkyndige har vurdert ham som psykotisk da ugjerningen fant sted på Nakholmen onsdag 13. september i fjor.

Øya er 137 mål stor og ligger cirka 600 meter i luftlinje fra Bygdøy i havnebassenget i Oslofjorden. Bebyggelsen består i all hovedsak av hytter.

Det finnes i underkant av 200 hytter på den lille øya i Oslofjorden. Bildet er tatt dagen etter drapet. Flagget vaier på halv stang.
Det finnes i underkant av 200 hytter på den lille øya i Oslofjorden. Bildet er tatt dagen etter drapet. Flagget vaier på halv stang. Foto: NTB Scanpix

Oppsøkte mistenkelig mann

Forut for drapet skal flere personer ha reagert på den tiltaltes oppførsel. En kvinne skal ha stusset over mannens adferd allerede i båten på vei over til øya, mens flere av beboerne må øya ble oppmerksomme på mannen da han gikk i land. Han skal blant annet ha tatt seg inn i ei hytte på øya.

På et tidspunkt kom tiltalte i kontakt med fire hytteeiere som hadde fulgt med på 28-åringen.

Kriminaltekniker på åstedet ved brygga dagen etter at drapet skjedde.
Kriminaltekniker på åstedet ved brygga dagen etter at drapet skjedde. Foto: NTB Scanpix

Med flere vitner til stede gikk tiltalte deretter til angrep på en hytteeier i 50-årene. Først skal offeret ha blitt slått ned, og så ble han sparket gjentatte ganger mens han lå nede.

Gjerningsmannen brukte deretter en stålbøtte og en spade til å slå mannen i 50-årene. Drapet skjedde ved venteskuret, like ved båthavna på øya.

Politiet rykket ut til øya og pågrep 28-åringen cirka 20 minutter etter at de fikk den første meldingen. Det ble forsøkt å gi mannen livreddende førstehjelp, men han ble erklært død på stedet.

Statsadvokat Alvar Randa er aktor i saken mot den 29 år gamle mannen.
Statsadvokat Alvar Randa er aktor i saken mot den 29 år gamle mannen. Foto: NTB Scanpix

Har forklart seg detaljert

Den tiltalte 28-åringen kommer fra Litauen og jobbet som håndverker i Norge da drapet skjedde. Han har bodd på psykiatrisk sykehus siden drapet fant sted for snart ett år siden.

– Min klient har forklart seg ganske detaljert til politiet, og han vil forsøke å forklare seg i retten. Han kan ha noen vanskeligheter med å huske detaljer om det som foregikk. Det har sammenheng med at de sakkyndige og påtalemyndigheten legger til grunn at han var psykotisk på gjerningstidspunktet, sier mannens forsvarer, advokat Frode Sulland.

28-åringen har erkjent ugjerningen.

Har erkjent

– Hva forklarer han om det som skjedde kort tid før drapet?

– Jeg vil ikke gå inn på det. Han vil belyse dette i sin forklaring i retten. Da vil han også forsøke å belyse hvordan han opplevde situasjonen i psykotisk tilstand, sier Sulland.

– Hva mener han om at påtalemyndigheten vil ha ham overført til tvungen behandling?

– Han er selv av den klare oppfatning av at han var syk, og dermed utilregnelig da drapet fant sted. Han mener det er riktig at han ikke skal idømmes vanlig straff.

Frode Sulland skal forsvarer den drapstiltalte i rettssaken som begynner på mandag.
Frode Sulland skal forsvarer den drapstiltalte i rettssaken som begynner på mandag. Foto: NTB Scanpix

Brøt loven

Fylkesmannen i Oslo og Akershus opprettet en tilsynssak etter drapet. Nylig konkluderte de med at Bærum kommune ved legevakten har brutt forsvarlighetskravet i helse- og omsorgsloven og at Asker DPS har brutt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesten i oppfølgingen av tiltalte.

Det skriver Dagbladet.

Tre dager før drapet var mannen så utagerende at han ble tatt med til legevakten. 28-åringen ble ikke tvangsinnlagt.

Avdelingsoverlegen på legevakta i Asker og Bærum, Germar Schneider, sier til Dagbladet at de tar rapporten til etterretning. Han åpner også for at det kan bli aktuelt å endre rutinene.

Avdelingssjef ved Asker DPS, Heidi Skeimo Berge, beklager hendelsen på det aller sterkeste.

– Vi ser at kontinuitet i behandling og oppfølging ikke har vært god nok fra vår side i de siste månedene før den tragiske hendelsen og vi tar Fylkesmannens vurderinger og konklusjon svært alvorlig, skriver hun til avisen.