TÅLTE IKKE VANNMASSENE: Slik ser demningen ut etter at den brast. Foto: Bergen kommune
TÅLTE IKKE VANNMASSENE: Slik ser demningen ut etter at den brast. Foto: Bergen kommune

Demning brast i Bergen – 133 personer evakuert

ÅSANE/OSLO (TV 2): Store nedbørsmengder førte til at en demning i Munkebotsvannet i Bergen brast onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demningen brast onsdag kveld, bekrefter Bergen kommune. E39 ble stengt klokken 20.29 og det ble innført flyforbud over området.

Ved 23-tiden opplyste politiet i en pressemelding at de verste vannmengdene har passert og at vannet har begynt å avta.

Det var ikke forventet en økning av vannmasser utover natten, og natt til torsdag ble E39 åpnet igjen, opplyser politiet i en pressemelding.

133 evakuert

37 boliger ble evakuert før demningen brast. Politiet advarte også folk mot å bevege seg i området nord for Munkebotn.

133 mennesker ble rammet, og innkvartert på hotell tirsdag kveld.

Evakueringen av disse vil bli opprettholdt inntil en geolog har fått undersøkt området.

Det er ikke meldt om at hus er berørt av vannmassene, sa politiets innsatsleder Ivar Kvant til TV 2 klokken 21.

Ifølge politiets pressemelding er det for tidlig å si noe om eventuelle materielle skader, men det skal ikke være rapportert om vesentlige skader på eiendommene.

Kollapset

Et bilde fra Bergen kommune viser at den midlertidige demningen kollapset. Svikten førte til at store vannmasser fosset mot Eidsvåg.

Klokken 21.40 var vannmagasinet omtrent tomt, og det meste av dramaet var over. Flere biler holdt på å bli skylt på sjøen, men politiets innsatsleder hadde ikke fått melding om at bygninger eller biler var påført større skader.

– Det som gjenstår, er å se om noe av veinettet er skadet. E39 skal befares av veimyndighetene. Den vil forbli stengt til vi er trygge på at veien kan åpnes for trafikk, sa Kvant klokken 21.40.

Brannvesenet gjorde sitt beste for å pumpe vann ut fra dammen for å hindre at demningen brast, men vannmengdene var for store. Det har regnet svært mye i Bergen i løpet av dagen.

Midlertidig demning

Den midlertidige dammen er bygget i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvannet.

– På grunn av store nedbørsmengder er Bergen kommune bekymret for at den midlertidige dammen ikke vil tåle vannmassene, noe som vil kunne føre til oversvømmelse i deler av Eidsvåg. I samråd med Vest politidistrikt er det derfor iverksatt evakuering av mulig berørte boliger i området, opplyste Bergen kommune tidligere onsdag kveld.

Sivilforsvaret bisto i arbeidet på stedet. To avdelinger ble mobilisert og rykket ut.

Vasket bort demningen

Innsatsleder Ivar Kvant kalte ved 20-tiden situasjonen «potent».

– Situasjonen er den at en provisorisk demning er satt opp her mens den gamle repareres. Den provisoriske demningen er ikke dimensjonert for vannmengdene som er kommet. Vannet har begynt å vaske ut topplaget på demningen. Jo mer vannet får tak, jo verre blir situasjonen. Vi har nettopp fått en rapport fra demningen om at utvaskinen er blitt verre, sa Kvant.

– Det regner i Bergen

Terje Rysjedal var en av de som måtte evakuere onsdag kveld. Han reagerer på at man tilsynelatende ikke var forberedt på at det kunne komme så store nedbørsmengder i Bergen.

– Jeg synes de som jobber med den dammen burde vært bedre forberedt og pumpet unna vann underveis. Det kan ikke komme som lyn fra klar himmel at det regner i Bergen, sier han til BA.

(©NTB/TV 2)