Her blir kvinnen tatt på fersken av narkohunden Charlie (3) på Oslo lufthavn

OSLO LUFTHAVN (TV 2): Smugling av narkotika blir stadig vanskeligere å oppdage. Smarte passasjerer og større spredning gjør jobben til narkotikahundene på Oslo lufthavn utfordrende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er tirsdag ettermiddag på Oslo lufthavn Gardermoen. Narkotikahunden Charlie (3) er på jobb, og står utenfor gaten og venter på et fly fra Barcelona.

– Dette er et såkalt «godt» fly, og en godteripose for Charlie, sier hundefører Nina til TV 2.

Travel vakt

Grunnen til dette er ifølge tollerne at Spania er et veldig liberalt land i forhold til Norge når det kommer til bruk og besittelse av stoff som cannabis.

Mange av passasjerene blir derfor overrasket når de kommer til Norge, og flere forteller at de ikke var klar over de strenge reglene.

Og det ble en travel vakt for den unge narkotikahunden. Charlie markerte åtte passasjerer, hvor tre av de ble tatt med videre inn for undersøkelser.

Én av disse var en spansk kvinne i 20-årene.

Da vedkommende gikk ut fra flyet, markerte Charlie øyeblikkelig og ga beskjed til hundefører Nina om at han hadde funnet noe.

TATT: Narkotikahunden Charlie markerte øyeblikkelig da kvinnen i hvite joggesko og dongeribukse til høyre i bildet gikk forbi.
TATT: Narkotikahunden Charlie markerte øyeblikkelig da kvinnen i hvite joggesko og dongeribukse til høyre i bildet gikk forbi. Foto: Petter Sørum-Johansen / TV 2

– Lukten kom fra bagasjen, klærne, hendene og skoene. Charlie valgte å markere, og viste tydelig til meg at her var det noe som luktet og at vi måtte undersøke dette nærmere, sier Nina til TV 2.

Fryktelig lukt

Spanjolen ble deretter stoppet av de sivile tollbetjentene, som raskt tok med seg kvinnen for videre undersøkelser.

Da kvinnens koffert ble åpnet, rynket tollerne kraftig på nesen.

– Det lukter noe fryktelig, sier Nina i samtale med en kollega.

Spanjolen var samarbeidsvillig, men tydelig stresset over situasjonen hun var kommet i.

– Hun ble ganske nervøs, og sluttet aldri å prate. Kvinnen fortalte at hun skulle til Norge for en jobb, og var selvfølgelig redd for at det skulle få konsekvenser, sier hundefører Nina.

UNDERSØKER: Tollbetjentene undersøker bagasjen til den spanske kvinnen. Den luktet kraftig marihuana.
UNDERSØKER: Tollbetjentene undersøker bagasjen til den spanske kvinnen. Den luktet kraftig marihuana. Foto: Petter Sørum-Johansen

Kvinnen forklarte at hun røyker jevnlig hjemme i Spania, og Nina sier at hun sannsynligvis hadde tatt med seg marihuana til Norge for å røyke de dagene hun skulle være i landet.

– Hun forklarte at hun ikke visste det var forbudt i Norge, sier Nina.

Store utfordringer

Charlie er én av fem narkotikahunder på Oslo lufthavn Gardermoen. Hundene gjør beslag hver eneste dag, og hverdagen på Norges største flyplass er travel og svært variert.

– Noen dager tilbringes i godsterminalen, hvor vi søker på post og frakt som kommer. Men det meste av tiden bruker vi i ankomsthallen, eller på passasjerer som kommer ut fra fly, sier hundefører Kjetil.

FUNN: Her har Norris markert et funn, og hundefører Kjell følger etter for å undersøke kofferten.
FUNN: Her har Norris markert et funn, og hundefører Kjell følger etter for å undersøke kofferten. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Sammen med den tre år gamle jaktlabradoren Norris har han beslaglagt store mengder narkotika.

– De stoffene som er mest utbredt blant passasjerer er hasj, marihuana og cannabis. Mange reiser til Amsterdam og Belgia og kjøper mindre mengder til eget bruk. Men vi har beslag av alt mulig, og vi finner også heroin, kokain og amfetamin, sier Kjetil til TV 2.

Tidligere var de forskjellige typene narkotika sentralisert rundt spesifikke land. Hasjen kom fra Nord-Afrika, heroinen kom fra Asia eller Afghanistan og kokainen kom fra Sør-Amerika. Nå forteller tollbetjentene at dette har forandret seg, og det fører til flere utfordringer.

– Narkotikaen er mye mer spredt. Derfor er det vanskeligere for oss å plukke ut hvilke fly vi skal prioritere å undersøke. Nå gjør vi stort sett beslag fra alle land, sier tollbetjenten Nils.

I løpet av første halvår i 2018, har Tolletaten beslaglagt 132 970 gram cannabis. Det er en kraftig nedgang fra samme tidsperiode i fjor. Da var mengden på 1 246 692 gram.

Men beslaget på kokain har gått kraftig opp. Fra 4261 gram i 2017, til 10 902 gram i første halvdel av 2018.

Slik finner de narkotika

I ankomsthallen på Oslo lufthavn Gardermoen jobber jaktlabradoren Norris og hundefører Kjell med å undersøke flere passasjerer. Når hundene gjør et personsøk, går de frem og tilbake og lukter på passasjerer som går forbi.

– Når hundene fanger opp en lukt, prøver de å finne kilden. Når han plukker ut vedkommende, så gir han meg beskjed ved å ikke slippe passasjeren videre. Da er det min jobb å henge etter båndet, slik at vi får snakke med personen som har blitt stoppet, forklarer tollbetjent Nina.

LEKEN: Når Charlie ikke er på jobb elsker han å leke. Det beste han vet er tennisballer, og nå har han akkurat oppdaget at hundefører Terje har gjemt en ball i lomma.
LEKEN: Når Charlie ikke er på jobb elsker han å leke. Det beste han vet er tennisballer, og nå har han akkurat oppdaget at hundefører Terje har gjemt en ball i lomma. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Hundefører Kjell kan fortelle at passasjerene stadig blir mer kreative når det kommer til å gjemme narkotikaen. Dette gjør at jobben til hundene blir vanskeligere og vanskeligere.

– Noen gjemmer det i kofferten, noen gjemmer det på kroppen og andre i kroppen. Det er et fenomen vi har på flyplassen. Passasjerene svelger det, har det i magen, eller stapper det i rektum og vagina. Det gjør at narkotikaen blir svært vanskelig å finne, forklarer Kjell.

Overraskelser

Sammen med Norris har han gjort mange beslag. Og han slutter aldri å la seg overraske.

– Hundene skiller ikke mellom kjønn, alder, rase og etnisitet. Den eldste jeg har gjort beslag på var 76 år gammel, og han hadde 25-30 gram marihuana i en magetaske, sier Kjell.

Tilbake i tollen har hundeføreren veid marihuanaen som ble beslaglagt i den spanske kvinnen sin koffert. Der fant de til sammen 0,9 gram.

Mengden marihuana kvinnen ble beslaglagt med, kvalifiserer til en bot på mellom 2- og 4000 kroner. Den spanske kvinnen fikk reise videre på jobb, men vil bli kontaktet av politiet.