SKYLDIG: Michael Cohen har erklært seg skyldig på flere tiltalepunkter, blant annet utbetalinger av hysj-penger.
SKYLDIG: Michael Cohen har erklært seg skyldig på flere tiltalepunkter, blant annet utbetalinger av hysj-penger. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Cohen innrømmer utbetaling av hysj-penger:

Advokaten: – Han ble instruert av Trump

Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen (51) har overfor en føderal dommer erklært seg skyldig på flere tiltalepunkter, inkludert utbetalinger av hysj-penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det kjent at Cohen har inngått en avtale med føderale myndigheter. Han har erklært seg skyldig i tiltalepunkter som omfatter ulovlig valgkampfinansiering, banksvindel og unndragelse av inntektsskatt, samt å ha gjort to utbetalinger med den intensjon om å påvirke et valg.

En av betingelsene i avtalen, er at han ikke skal anke en fellende dom som ligger på mellom 46 og 63 måneders fengsel.

Påtalemyndigheten har blant annet gransket Cohens rolle i det som antas å være utbetaling av hysj-penger til kvinner som hevder å ha hatt sex med presidenten. Slike utbetalinger kunne utgjøre brudd på reglene for finansiering av valgkamper.

– Ble instruert av Trump

Trumps tidligere advokat sa tirsdag seg skyldig i å ha utbetalt to store summer og forklarte dommeren at «hovedformålet var å påvirke valget». Uten å nevne Trumps navn, sa Cohen at han utførte lovbruddene på vegne av «kandidaten til et føderalt embete».

Men Cohens egen advokat nøler ikke med å nevne Trump med navn.

– I dag stod han opp og vitnet under ed på at Donald Trump instruerte ham til å begå en kriminell handling ved å betale to kvinner med det formål å påvirke et valg, skriver Cohens advokat Lanny Davis på Twitter.

– Hvis de utbetalingene var en forbrytelse begått av Michael Cohen, hvorfor skulle det ikke være en forbrytelse fra Donald Trumps side?

Ifølge Cohen ble det betalt 130.000 og 150.000 til to forskjellige kvinner i et forsøk på å kjøpe deres taushet. Ifølge nyhetsbyrået AP er disse to kvinnene pornoskuespilleren Stormy Daniels og eks-playboymodellen Karen McDougal.

– Summene jeg hentet fram gjennom selskapet mitt, ble siden tilbakebetalt til meg av kandidaten, sa han.

Cohen forlot rettsbygningen tirsdag mot kausjon på 500.000 dollar og ilagt reiserestriksjoner. Påtalemyndigheten, som uttalte seg etter høringen, unngikk også å nevne Trumps navn og ignorerte spørsmål om det var presidenten det ble referert til.

Kjent som Trumps pitbull

Det er foreløpig uklart hvor mye Cohen har forpliktet seg til å fortelle om Trumps disposisjoner og forretningspraksis opp gjennom årene. Advokaten har ikke lenger noe med presidenten eller administrasjonen å gjøre.

Cohen var tidligere Trumps personlige advokat og altmuligmann. Han var en lojal støttespiller som en gang skrøt av at han gjerne ville ofre seg, «ta en kule» for presidenten. I juli i år justerte han sin innstilling og sier nå at «familie og fedreland kommer først».

En slik avtale som Cohen har inngått vil kunne få ubehagelige følger for presidenten. Cohen hadde inngående kjennskap til mye av det som foregikk i Trumps nærmeste krets. Helt siden ryktene begynte å svirre om en avtale mellom Cohen og påtalemyndigheten, har Trump hamret løs på sin tidligere forbundsfelle for å svekke hans troverdighet.

Trump har så langt avstått fra å svare på pressens spørsmål om Cohen, til og med da han tirsdag ettermiddag tok seg tid til å kommenterte dommen mot sin tidligere valgkampleder Paul Manafort.

– Jeg synes synd på begge to. Paul Manafort er en bra mann. Han har jobbet med Ronald Reagan og veldig mange andre. Jeg er veldig lei meg for det. Det involverer ikke meg, men det som har skjedd er veldig trist, sier han.

– Dette har ingenting å gjøre med russisk sammensvergelse. Dette startet med russisk sammensvergelse, men dette har absolutt ingenting med det å gjøre. Dette er en heksejakt, og det er skammelig, sier Trump videre.

Trump Tower

CNN meldte i slutten av juli at Cohen sier den amerikanske presidenten visste om møtet med russiske representanter som fant sted i Trump Tower i juni 2016.

Kilder kanalen har snakket med opplyser at Cohen skal være villig til å dele denne informasjonen med spesialetterforsker Robert Mueller, som leder den pågående etterforskningen av påstandene om russisk innblanding i presidentvalget. Samtidig sier kildene at Cohen ikke har noen bevis for påstandene.

Ifølge CNN hevder Cohen å ha vært til stede da Trumps sønn, Donald Trump jr., informerte faren om russernes tilbud om informasjon som kunne være skadelig for daværende presidentkandidat Hillary Clinton.

Dommen faller 12. desember.