ANKOM RETTEN MED GULLSLIPS: Donald Trumps tidligere advokat er kjent for å betale for stillheten til en tidligere Playboy-modell på vegne av presidenten. Her ankommer han rettssalen tirsdag.
ANKOM RETTEN MED GULLSLIPS: Donald Trumps tidligere advokat er kjent for å betale for stillheten til en tidligere Playboy-modell på vegne av presidenten. Her ankommer han rettssalen tirsdag. Foto: Richard Drew / AP

Trumps tidligere advokat erklærer seg skyldig i bedrageri

President Donald Trumps eksadvokat Michael Cohen inngår en avtale der han innrømmer skyld i bytte mot mildere straff, ifølge amerikanske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede før Cohen møtte i retten tirsdag, ble det varslet at han ville inngå en avtale om skyld.

Tirsdag kveld norsk tid melder Washington Post at Cohen har erklært seg skyldig i åtte tiltalepunkter.

Tiltalen omfatter ulovlig valgkampfinansiering, banksvindel og unndragelse av inntektsskatt. En av betingelsene i avtalen Cohen har inngått med påtalemyndigheten, er at han ikke skal anke en fellende dom som ligger på mellom 46 og 63 måneders fengsel.

Betrodd advokat

Det er foreløpig uklart hvor mye Cohen har forpliktet seg til å fortelle om Trumps disposisjoner og forretningspraksis opp gjennom årene. Advokaten har ikke lenger noe med presidenten eller administrasjonen å gjøre.

Cohen var tidligere Trumps personlige advokat og en lojal støttespiller. Han skrøt en gang av at han gjerne ville ofre seg, «ta en kule» for presidenten. I juli i år justerte han sin holdning og sier nå at «familie og fedreland kommer først».

Trump feide til side alle spørsmål fra pressen da han entret Air Force One for å dra til et folkemøte i West Virginia etter at avtalen ble kjent.

Hysj-penger

Påtalemyndigheten gransker også Cohens rolle i de store utbetalingene av hysj-penger til kvinner som hevdet å ha hatt sex med presidenten, og vurderer om slike utbetalinger utgjør brudd på reglene for finansiering av valgkamper.

I slutten av juli publiserte CNN lydopptak hvor Trump og Cohen diskuterte utbetalingen av en tidligere playboy-modell.

En avtale vil kunne få ubehagelige følger for presidenten. Cohen hadde inngående kjennskap til mye av det som foregikk i Trumps nærmeste krets. Helt siden ryktene begynte å svirre om en avtale mellom Cohen og påtalemakten, har Trump hamret løs på sin tidligere forbundsfelle for å svekke hans troverdighet.

Cohen har vært ansatt hos Trump i over ti år, og jobbet som Trumps personlige advokat etter valget i 2016.

(©NTB / TV 2)