Elgen kostet Ole Kristian 50.000 kroner – så fikk han en illeluktende idè

ELVERUM (TV 2): Da elgene i området rundt åkeren til Ole Kristian Sørlie begynte å spise på havren hans, sørget et kreativt tips for å holde skogens konge unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekstremtørken denne sommeren har ført til milliardtap for norske bønder i år.

Men for bonden Ole Kristian Sørlie har det ikke bare vært tørken som kunne skapt problemer for ham denne sommeren. Elgen i området rundt åkeren hans har i flere år forsynt seg grovt av havren hans på Hovslykkja i Elverum.

– I fjor mistet vi havre til mellom 40.000 og 50.000 kroner. Elgen var veldig dyr i kosten, sier Sørlie til TV 2.

En elgflokk på 15 dyr hadde forsynt seg gjennom hele sesongen.

Men et genialt triks har snudd opp ned på situasjonen. Rundt åkeren hans har det denne sesongen stått 80 håndsåper på pinner.

Håndsåpene har blitt satt opp for å holde elgen ute. Såpen skiller ut så mye lukt at elgen rett og slett ikke trives med det.

Det var Østlendingen som først omtalte saken.

Fikk ideen fra dameparfyme

Bonden fikk ideen fra jaktmiljøet.

– Jeg funderte litt på hvordan jeg skulle holde elgen unna jordet og epletrærne. Elgjegere har sagt at de gjerne vil ha damer med på jakt, men uten parfyme. Hva er det med parfymen som dyra ikke liker, undrer han overfor Østlendingen.

Og så leste han en artikkel i Bondebladet, der en gårdsbruker i Lom hadde testet såpe. Da bestemte han seg for å teste det, og det har funket som bare det.

GRÅDIG: Da elgen begynte å forsyne seg på åkeren til Ole Kristian Sørlie, måtte det håndsåpe til for å holde den unna. FOTO: TV 2
GRÅDIG: Da elgen begynte å forsyne seg på åkeren til Ole Kristian Sørlie, måtte det håndsåpe til for å holde den unna. FOTO: TV 2

– I år har vi ikke mistet en kilo havre, sier han fornøyd.

Han har også satt opp håndsåper rundt hele hagen sin med epletrær, der elgen også hadde vært og forsynt seg.

– Helt forferdelig!

Men det var ikke en hvilken som helst såpe som måtte til. Da verken Lano, Dove eller Sterilan gjorde susen, måtte Sørlie ta hele turen til Sverige for å finne såpen Lux: Soft and Creamy.

– Jeg måtte til Sverige. Jeg har kjørt 300 km for å skaffe til veie disse såpestykkene. Der har jeg tømt den ene butikken etter den andre, forteller han til Østlendingen.

Og det er ikke bare for elgen at håndsåpa sjenerer de med luktesans.

– Det lukter helt forferdelig. Jeg skulle hatt god betaling for å ta et bad med denne, ler han.