ØNSKET SEG PARADE: USAs president Donald Trump må foreløpig se langt etter en storstilt militærparade. Her er han i samtale med kommandant Walter Walt PIatt i hærens tiende fjelldivisjon 13. august i år. Foto: REUTERS/Carlos Barria
ØNSKET SEG PARADE: USAs president Donald Trump må foreløpig se langt etter en storstilt militærparade. Her er han i samtale med kommandant Walter Walt PIatt i hærens tiende fjelldivisjon 13. august i år. Foto: REUTERS/Carlos Barria

Trumps storstilte militærparade utsettes

USAs president Donald Trump blir nødt til å vente til i hvert fall 2019 før han får oppfylt drømmen om en overdådig militærparade.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag sa en ansatt i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon til kanalen CNBC at paraden som Trump har bedt om, kan komme til å koste hele 92 millioner dollar.

Det er 80 millioner dollar mer enn først estimert, og utgjør cirka 680 millioner norske kroner etter dagens valutakurs.

Ville ha «fransk» parade

Trump ba departementet planlegge en militærparade etter å ha blitt godt imponert av den tradisjonelle militærparaden på Champs-Élysées i Paris i fjor sommer.

– Ordren var: «Jeg vil ha en parade som den i Frankrike», sier en anonym militærtjenestemann at Trump hadde gitt beskjed om, ifølge Washington Post.

Det var så langt ikke satt en offisiell dato, men veterandagen i november i år ble vurdert som et alternativ.

– Forsvarsdepartementet og Det hvite hus har planlagt en parade til ære for Amerikas militære veteraner og som en hundreårsmarkering for første verdenskrig, sier Pentagon i en uttalelse.

Departementet sier de først vurderte 10. november som en mulighet, men at de nå har blitt enige om å se på muligheten for å arrangere paraden en gang i 2019.

Massiv kritikk

Trumps paradeønske har blitt sterkt kritisert av både Demokrater og Republikanere. Mange mener en slik militærparade har autoritære og nasjonalistiske undertoner, mens andre har kritisert prislappen.

– Før vi kan feire en seier i krigen mot terror og hente hjem våre soldater, mener vi paradepengene vil være bedre å bruke på finansiering av departementet for veteransaker og støtte til våre soldater og deres familier, sier den nasjonale kommandøren i The American Legion, ifølge CNN.

Normalt sett holder USA militærparader når de skal markere slutten på en konflikt, som for eksempel da president George H.W. Bush holdt en seiersparade i Washington for å feire slutten på Golfkrigen i 1991.

Jim McGovern, som er Demokrat-representant for Massachusetts, har kalt paraden for en «absurd sløsing med penger».

«Trump oppfører seg mer som diktator enn president. Amerikanere fortjener bedre», skrev han på Twitter da paraden ble kjent.

(©NTB)