NY JOBB: Statsminister Erna Solberg og nyutnevnt fiskeriminister Harald Tom Nesvik på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet mandag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NY JOBB: Statsminister Erna Solberg og nyutnevnt fiskeriminister Harald Tom Nesvik på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Per Sandberg trekker seg – Harald Tom Nesvik er ny fiskeriminister

Fiskeriminister Per Sandberg (FrP) trakk seg mandag som statsråd. Sandberg blir erstattet av Harald Tom Nesvik (52).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesvik (Frp) er landets nye fiskeriminister. Han ble utnevnt i ekstraordinært statsråd mandag ettermiddag.

Sandberg går også av som nestleder for Fremskrittspartiet.

Like etter klokken 13.00 kom statsminister Erna Solberg (H) og Nesvik ut på Slottsplassen og kort tid senere bekreftet Frp at Per Sandberg går av både som statsråd og som nestleder.

Ønsker etterfølger lykke til

Per Sandberg takk seg fra vervet som fiskeriminister, etter massivt press som følge av Sandbergs Iran-tur.

– Som nestleder siden 2006 har jeg vært med på en fantastisk reise for partiet. Det har vært opp og nedturer og jeg er stolt av å ha vært med på å bygge Fremskrittspartiet til et stort og sterkt parti. Nå er likevel tiden inne for å gå videre å gjøre noe annet, og få mulighet til å bruke mer tid på privatlivet. Jeg vil ønske min etterfølger i vervet som fiskeriminister lykke til med en viktig jobb for Norge og norsk næringsliv, sier Sandberg i en pressemelding fra Frp.

TV 2 kunne mandag morgen melde at det skulle avholdes ekstraordinært statsråd der Erna Solberg ville utpeke en ny fiskeriminister.

– Akkurat nå pågår det hektisk møtevirksomhet der flere av de sentrale aktørene er opptatt i møter. Det betyr at det jobbes intenst i regjeringen, sa TV 2s politiske reporter Kjetil Løset mandag morgen.

Fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) mobiltelefon er ifølge flere eksperter med all sannsynlighet hacket etter at han tok med jobbtelefonen på en feriereise til Iran i juli.

Sandberg har innrømmet at han gjorde en feil, både da han tok med telefonen til Iran og på en jobbreise til Kina i mai.

Reisen til Iran ble ikke varslet til Statsministerens kontor på forhånd. Sandberg sier at dette hadde sine grunner, men nekter å si hva som var grunnen.

Sandberg kritiseres også for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge.

Sandbergs kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes, har i et intervju med NRK avvist å ha noen tilknytning til det iranske regimet.

I et intervju med TV 2 i helgen sa Sandbergs datter at faren kan komme til å trekke seg fra statsrådsposten.

Partileder Siv Jensen mener Per Sandbergs avgjørelse om å gå av var «klok»:

– Per Sandbergs reise til Iran har skapt mange reaksjoner i partiet og samfunnet. Det mener jeg er forståelig. FrPs posisjon overfor Iran er og skal være meget tydelig, sier hun.

BLIR MINISTER: Ifølge flere kilder blir tidligere parlamentarisk leder i FrP, Harald Tom Nesvik, ny fiskeriminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BLIR MINISTER: Ifølge flere kilder blir tidligere parlamentarisk leder i FrP, Harald Tom Nesvik, ny fiskeriminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Per har vært viktig for FrP og regjeringen gjennom mange år. Han har gjort en formidabel innsats for partiet over mange år og at det blir et stort rom å fylle. Jeg mener likevel det er klokt at Per nå velger å gå av. Per er en av partiets mest erfarne rikspolitikere. Jeg vil takke for hans betydelige innsats for partiet over mange tiår, sier Jensen.

Per Sandberg ble valgt som nestleder i 2006, samme år som Siv Jensen ble valgt til leder. Han har vært stortingsrepresentant fra 1997 til 2017 og har ledet både Stortingets justiskomité og transportkomité.

Norges nye fiskeriminister Harald Tom Nesvik jobber nå i brønnbåtselskapet Sølvtrans. Han skulle egentlig tiltre som fylkesmann i Møre og Romsdal, men takket nei til stillingen for å fortsette i Sølvtrans.

Mandag reiste han fra Ålesund til Oslo der han altså ble presentert som ny fiskeriminister.

– Jeg har ingen kommentar til det som eventuelt skjer i dag, var Nesviks svar på TV 2s henvendelse om saken tidligere mandag.

Mens TV 2 snakket med Nesvik, sa han følgende:

– Nå får jeg en telefon som er mye viktigere enn å snakke med deg, før han legger på.

Det var Aftenposten som først meldte at Sandberg vil trekke seg mandag.

– Det er ikke overraskende, med tanke på det oppsiktsvekkende opplysningene som har kommet frem de siste dagene, sa TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud da nyheten ble kjent.

Sandberg varslet hverken departementet eller Statsministerens kontor om reisen til Iran i forkant.

Flere forhold

Han tok også med seg jobbtelefonen sin til Iran, noe som har fått flere sikkerhetseksperter til å reagere.

Fiskeriministeren er i tillegg blitt kritisert for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge.

– Jeg har hele tiden vært tydelig og klar på at de bruddene som har vært på det regelverket vi har, ikke er akseptable. Det har også Per Sandberg vært klar på, sa Solberg på spørsmål fra NTB.

– Brøt regelverket

Sandberg har i ettertid erkjent at han burde varslet departementet og Statsministerens kontor i forkant av ferieturen til Iran.

– Jeg orienterte departementet dagen etter at jeg ankom Iran, og Statsministerens kontor dagen derpå, uttalte Sandberg til NTB.

Statsminister Erna Solberg har sagt at fiskeriministeren brøt regelverket, og at Sandberg har forstått at det har vært et brudd.

Men både FrP-leder Siv Jensen og Erna Solberg har uttrykt at de har tillit til Sandberg.

– Svært alvorlig

TV 2 har tidligere avslørt at Per Sandberg ved flere anledninger takket nei til PST sine sikkerhetsbriefer før han reiste til Russland og Kina. Land sikkerhetstjenesten betegner som høyrisikoland.

Disse opplysningene har fått flere til å reagere.

– Hvis dette er opplysninger som stemmer, er det svært alvorlig. Det viser jo at det er en statsråd som overhodet ikke tar sikkerhet på alvor, sa stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap) til TV 2.

Sandberg selv har omtalt TV 2 sine opplysninger som «reinspikka løgn».

Datteren: – Vil trolig trekke seg

Per Sandberg sin datter, Charlotte Kjær Sandberg (34) sier grunnen til at faren ikke varslet om ferieturen til Iran, var fordi han fryktet ferieplanene skulle lekkes til sin fraseparerte kone i regjeringen.

Charlotte Sandberg uttalte i intervjuet med TV 2 at hun trodde faren kom til å kaste kortene selv, og trekke seg som statsråd.​

MDG vil se på statsministerens rolle i Sandberg-saken

Miljøparitet De Grønne (MDG) varsler mandag at de vil se videre på hva statsministeren har foretatt seg i saken, selv om Sandberg trekker seg.

– Dersom opplysningene stemmer, så er dette et ryddig valg av Sandberg. Man kan ikke sitte som statsråd og ha innrømt at man med vitende og vilje har brutt sikkerhetsreglene fordi det passer en privat, sier Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Une Bastholm i en pressemelding.

Opplysningene om Sandbergs exit er foreløpig ikke offentlig bekreftet av regjeringen.

Nå varsler MDG at de vil se på om saken bør få større konsekvenser.

– Det gjenstår fortsatt å se hva statsministeren har foretatt seg for å unngå denne skandalen. Vi kommer til å følge dette tett for å se om dette bør få enda større konsekvenser, sier Bastholm.

Moxnes: – Siste ord ikke sagt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier det er bra at Sandberg går av, og varsler at saken ikke er over med dette.

– Vi ser en regjering som gjentatte ganger viser et slumsete forhold til sikkerhet. Ikke bare gjennom Sandbergs reiser til Iran og Kina, men også hvordan IKT-tjenester i offentlig sektor flagges ut på bekostning av sikkerhet og hvordan regjeringa ikke reagerer på potensiell amerikansk overvåkning av norske borgere og myndigheter, sier Moxnes.

– Saken Stortinget har til behandling fra Riksrevisjonen om mangelfull sikring av skjermingsverdige objekter viser en regjering som ikke leverer det de har lovet på sikkerhet og beredskap, og attpåtil holder relevant informasjon tilbake fra Stortinget. Så siste ord er ikke sagt, sier Moxnes.

(TV 2/NTB)