Uværet har truffet Sør-Norge – fører til strømbrudd, personskader og trær som sperrer veier

Politiet henstiller bilister om å kjøre forsiktig.

Det varslede uværet, med mye nedbør og sterk kuling opp mot liten storm, har ført til en rekke trær som knekker og faller ut i veien, Vestfold, Østfold og på grensen mot Sverige, opplyser politiet.

Mannskaper er sendt ut for å rydde opp på E16 mellom Kongsvinger og grensen, opplyser politiet i Innlandet.

Politiet i Øst henstiller bilister til å kjøre forsiktig i hele Østfold, etter at det er kommet inn mange meldinger om trær som har falt ut i veien.

På E18, ved avkjørselen til Stokke på Fevang, var to store trær i ferd med å falle over veien.

I Vestfold har en badeplattform med stupetårn slitt seg. Politiet i Sør-Øst skriver på Twitter at de ber personer som kjenner til dette om å ta kontakt med politiet.

Det kraftige lavtrykket fører til sterk vind og mye nedbør i store deler av landet fredag. Ifølge meteorologen vil det trolig komme ekstra mye regn i indre strøk av Østlandet og i Trøndelag.

Omfattende strømbrudd

15.000 er uten strøm i Hedmark og Oppland. Ifølge Vokks Nett sitt avbruddskart er over 2300 kunder uten strøm, mens det i Eidsivas dekningsområde er over 11.000, skriver Oppland Arbeiderblad.

Flere tusen har fredag mistet strømmen i Østfold og Akershus. Mannskap fra Hafslund jobber med å rette feil, men advarer om at ledninger kan ha falt ned.

Et tre har blåst overende og over en bil i Bogerudveien i Oslo.
Et tre har blåst overende og over en bil i Bogerudveien i Oslo. Foto: Ivar Anders Iversen/NTB scanpix

I 20-tiden fredag har Hafslund registrert at rundt 40.000 av deres kunder har vært rammet av strømbrudd i området Østfold og Akershus.

– Det begynte å komme inn meldinger klokken 14. Da begynte vi å få utfall i Østfold, der folk mistet strømmen. Så har det dratt seg over til Oslo og Romerike. Rundt 40.000 kunder har vært rammet i løpet av dagen. Akkurat nå er det 23.603 kunder som mangler strøm, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund og opplyser at de stadig får tilbakemeldinger om nye strømbrudd.

Schau vet ikke hvor lang tid det vil ta før alle feilene er rettet.

Han forteller at over hundre mann er ute i felten og jobber med å rette feilene fredag, og driftssentralene er fullt bemannet for å administrere dette arbeidet.

– Dette er svært tidkrevende feilrettinger. Det er mange trær som har falt over strømlinjene. Jeg frykter det kan gå ut tidlig i neste uke før alle har fått strømmen tilbake. Dette er verre enn slik situasjonen var etter «Dagmar» i 2011, sier Schau til TV 2.

Kraftige vindkast fører til at trær faller over strømledningene. Hafslund har ikke full oversikt, og Schau advarer publikum om at noen steder kan ledninger ha falt til bakken.

– Det kan være at spenningsførende ledninger ligger på bakken. Det medfører livsfare å komme borti dem, og vi oppfordrer publikum å være oppmerksomme. Hvis slike ledninger blir oppdaget er det viktig at barn og dyr ikke kommer borti dem.

Mobilnettet slått ut

Flere av teleoperatørenes basestasjoner i Østfold, Akershus og Hedmark er fredag slått ut som følge av strømbrudd i forbindelse med uværet.

– Akkurat nå er 15 basestasjoner i Østfold, 13 i Akershus og fem i Hedmark ute av drift på grunn av strømbrudd som følge av uværet, sier pressevakt Roald Orheim i Telenor til NTB klokken 18 fredag.

Han vet ikke hvor mange kunder som er rammet av at basestasjonene er ute av drift.

– Vi er prisgitt strøm på basestasjonene våre, så derfor er vi avhengige av at strømselskapene retter opp feilen for at basestasjonene skal kunne komme tilbake i drift. Det er litt reservestrøm i batterier på hver stasjon, men den varer ikke lenge, sier Orheim.

Hos konkurrenten Ice er tolv basestasjoner ute av drift i 18.45-tiden fredag.

– Disse er hovedsakelig i Østfold, men det er også noen ute av drift i Akershus og Hedmark, sier kommunikasjonsdirektør Reynir Johannesson.

Hos Telia er 15 basestasjoner i hvert av fylkene Østfold og Akershus nede fredag kveld.

– Rømskog i Østfold og Enebakk i Akershus er kraftigst rammet. Vi håper det ordner seg så fort som mulig, sier pressevakt Ellen Scheen hos Telia.​

Stillas i ferd med å velte

Vinden herjet med både trær, takplater og takstein over hele Østlandet. På E18 ved Høvik er en bil truffet av et tre, men ingen personer ble skadd.

Det digre stillaset er i ferd med å rase, advarer Oslo politidistrikt.
Det digre stillaset er i ferd med å rase, advarer Oslo politidistrikt. Foto: Sigve Kvamme/TV 2

På Oslo lufthavn har det blåst av plater fra vakttårnet og truffet en bil. Det gjør ifølge NRK at alle nå må parkere bilene sine i parkeringshusene.

I Oslo sentrum var et stillas i ferd med å velte på grunn av vinden. Både politiet og Oslo brann- og redningsetat kom til stedet for å sikre området, opplyser Oslo politidistrikt.

– Dette er et stort stillas, så folk i nærheten bes trekke vekk, skriver Oslo-politiet på Twitter.

Nedre del av Tollbugata ble sperret, og ved Fred Olsens gate og Prinsens gate ble det sperret inn mot Tollbugata. Også kollektivtrafikken rammes av disse sperringene, opplyser politiet.

– Området som anses utsatt er evakuert, og arbeid for å sikre stillaset er igang, ifølge Oslo politidistrikt.

Puya Sultani hadde kjempeflaks da et stort tre brakk og falt ned ved bilen hans.
Puya Sultani hadde kjempeflaks da et stort tre brakk og falt ned ved bilen hans. Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix

I Oslo har det blåst av takplater blant annet i på Kalbakken kjøpesenter og i Ringgata. En stor plate har falt ned på Tøyen, og i Bygdøy allé 14 raser det takstein, melder NRK.

Puya Sultani hadde kjempeflaks da et stort tre brakk og falt ned ved bilen hans som stod parkert ved Bygdøy skole i Oslo fredag. Treet falt motsatt vei og bilen tok utrolig nok ingen skade

I en melding på Facebook oppfordrer Det kongelige hoff hovedstadens innbyggere om å være aktsomme og observante når man går gjennom Slottsparken.

– Over hele distriktet har vi fått meldinger om at vinden herjer. Flere trær som har falt over veien, nå sist på E18 inngående ved Høvik hvor et tre har truffet en bil. Ingen personskade. Politiet rykker ut. Brannvesen og VTS jobber også med opprydning, tvitrer politiet.

Strømbrudd

Strømmen er borte på hele Hvaler og deler av Kråkerøy, og båter har slitt seg, skriver Fredriksstad Blad.

På Rolvsøy i Fredrikstad har et tre falt over en bil, opplyser politiet i Øst.

– Fører fått skader i hodet og er fraktet til sykehuset Kalnes. Store skader på bilen, tvitrer politiet.

På Fredrikstad stadion ble en gutt sendt til legevakten etter å ha fått et fotballmål i hodet som veltet i den sterke vinden, skriver Fredriksstad Blad.

I Rakkestad har en person fått et tre i hodet. Vedkommende blir ivaretatt av helse og brann, opplyser politiet i Øst.

Stengte togstrekninger

Flere togstrekninger er stengt på Østlandet på grunn av vind og trefall, opplyser Bane Nor.

Både Østfoldbanen og Gjøvikbanen har stengt enkelte strekninger på grunn av vind og trefall, opplyser Bane Nor.

Østfoldbanen er stengt mellom Sarpsborg og Ed, og på den østre linjen er det stengt mellom Kråkstad og Tomter.

På Gjøvikbanen er det stengt mellom Roa og Gjøvik.

Kongsvingerbanen var stengt tidligere fredag, men ble åpnet igjen ved 20-tiden fredag.

Raumabanen er stengt på grunn av rasfare ved fjellet Mannen.

Et tre veltet fredag ettermiddag over to biler på parkeringsplassen ved Langeland barnehage.

– Skremmende. Det er jo en parkeringsplass som blant annet brukes av foreldre som henter barna sine i barnehagen, sier konstituert enhetsleder Maria Christina Bjølseth ved Langeland barnehage til Glåmdalen.

Redningsselskapet opplyser at de bistår båter som sliter seg og driver i Bunnefjorden ved Oslo. De oppfordrer også småbåteiere til å holde seg på land.

– Det er urovekkende mye båter på sjøen. Vi ber om forståelse for at vi ikke per nå kan bistå båter som er i ferd med å slite seg, tvitrer Redningsselskapet fredag ettermiddag.

Sør i landet har flere fergeselskaper avlyst en rekke avganger som følge av dn kraftige vinden.

Blant annet har Fjordline kansellert avgangen fra Kristiansand klokka 13.30 og returavgangen fra Hirtshals klokka 17.00. Color Line har på sin side innstilt flere avganger mellom Sandefjord og Strømstad og mellom Kristiansand og Hirtshals.

Fredag morgen sendte Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) ut et varsel om jord- og flomskredfare for Midt-Norge og indre strøk i Sør-Norge på grunn av det intense lavtrykket som beveger seg nordover. Det er ventet opp mot 50–70 millimeter enkelte steder.

(TV 2/NTB)

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • E-post: tips@tv2.no
  • Fra utlandet: +47 915 02255
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook