vibeke skofterud begraves i dag:

– Vibeke har tatt plass i så veldig mange hjerter

Jorunn Sundgot Borgen, professor ved Norges idrettshøgskole, sier at Vibeke Skofteruds mot har betydd mye for veldig mange.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere langrennstjernen Vibeke Skofterud (38) omkom i en vannscooter-ulykke tidligere i sommer.Begravelsen ser du i sin helhet på TV 2 Nyhetskanalen og TV2.no.

Dødsfallet sjokkerte hele Norge, og flere har gitt uttrykk for hvor mye Skofterud har betydd for idretten og alle hun møtte på sin vei.

Torsdag gravlegges Skofterud klokken 13.00 i Eidsberg kirke.

Det er ventet et svært stort oppmøte, og det er derfor satt opp stormskjerm og benker utenfor kirken.

– Jeg skal gjøre det jeg kan for at dette blir en så normal og verdig begravelse som mulig. Deler av den skal jo direktesendes på TV og nettet. Det gjør den spesiell. Det viktige er at familie, kjæreste og venner får tatt et verdig farvel med Vibeke, sier fungerende prost Runo Lilleaasen.

Begravelsen kan du se på TV 2 Nyhetskanalen og TV2.no.

Stor betydning

En av de som jobbet tett med Vibeke Skofterud er Jorunn Sundgot Borgen.

Som professor ved Norges idrettshøgskole hadde hun mye å gjøre med langrennstjernen, særlig når hun var åpen og ærlig om sine utfordringer med spiseforstyrrelser.

– Det var sånn jeg lærte å kjenne Vibeke, fordi hun hadde et alvorlig spiseproblem. At hun turte å være modig og åpen om det, betydde veldig mye for mange. På den tiden var det ikke greit å snakke om at du hadde en spiseforstyrrelse. I hvert fall ikke når du var en del av toppidretten, sier Borgen i et intervju på TV 2.

Åpen om spiseforstyrrelser

Hun forteller videre om hvor stor betydning åpenheten til Vibeke Skofterud hadde å si. Som toppidrettsutøver, gjorde spiseforstyrrelsen at resultatene til Skofterud svingte veldig.

Vibeke Skofterud har betydd enormt mye for unge, fremadstormende utøvere, sier professor Jorun Sundgot-Borgen. Foto: NTB Scanpix
Vibeke Skofterud har betydd enormt mye for unge, fremadstormende utøvere, sier professor Jorun Sundgot-Borgen. Foto: NTB Scanpix

Det førte til at hun måtte komme med vikarierende unnskyldninger om hvorfor hun ikke presterte.

– Vibeke ønsket å sette ord på at hun hadde et alvorlig spiseproblem. Hun var også veldig opptatt av at hvis hun fortalte, så ville det bli enklere for andre unge utøvere. Hun har betydd fryktelig mye for folk som sliter med det samme, sier Sundgot-Borgen.

Full av omsorg

Det er en tydelig preget professor som snakker om Vibeke Skofterud. Sundgot-Borgen sier videre at Skofterud var en herlig jente, og at hun hadde alle de egenskapene man forbinder med en fantastisk person.

– Vibeke var veldig åpen, humoristisk og ikke redd for å by på seg selv. Samtidig som hun var useriøs, var hun dønn seriøs. Hun hadde så mye omsorg at hun til tider var mer opptatt av hvordan andre hadde det, enn hvordan hun hadde det selv, sier Sundgot-Borgen.

Vibeke Skofterud ble meldt savnet klokken 01.00 natt til søndag 29. juli. 11 timer senere, klokken 11.30 ble hun funnet på øya St. Helena i Hovekilen. Hun ble erklært død på stedet av en lege fra luftambulansen.

– Ufattelig

I den foreløpige obduksjonsrapporten kommer det frem at Skofterud trolig døde momentant, som følger av skadene hun pådro seg da hun krasjet mens hun kjørte vannscooter.

Jorun Sundgot-Borgen sier det er helt ufattelig at Vibeke ikke skal få leve sammen med oss mer.

– Hun levde livet veldig. Vibeke hadde perioder hvor hun var veldig høyt opp, men hun hadde også mørke stunder. Samtidig som hun strevde så ga hun av seg selv, og var opptatt av at alle rundt skulle ha det godt, sier hun.

Professoren sier videre at Skofterud ikke nødvendigvis ønsket å ta mye plass, men at det bare ble sånn.

– Hun har vært på besøk hos Ola Nordmann på 72, og trøstet han på en dårlig dag. Samtidig som hun har hjulpet de unge, fremadstormende utøverne som hadde problemer. Vibeke har tatt plass i så veldig mange hjerter, sier Sundgot-Borgen.