Statsminister Erna Solberg svarte på spørsmål om Per Sandberg onsdag..
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg svarte på spørsmål om Per Sandberg onsdag.. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Foto: Teigen, Trond Reidar

Erna Solberg: – Jeg har fortsatt tillit til Sandberg

Statsminister Erna Solberg forsikrer for at hun fremdeles har tillit til fiskeriministeren etter han brøt to sikkerhetsregler i forbindelse med sin Iran-reise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kritikken mot Per Sandberg har haglet etter at han han reiste til Iran på ferie uten å informere Statsministerens kontor tilstrekkelig. Og uten å legge tjenestetelefonen sin hjemme, og dermed utsette norske myndigheter for potensiell iransk etterretning.

Solberg har slått fast at Sandberg brøt regler for statsråder, og ba fiskeriministeren om å levere telefon og annet elektronisk utstyr til PST for undersøkelse.

I forrige uke ga hun fiskeriministeren sin fulle tillit og støtte. Dette gjentar hun onsdag.

– Jeg har tillit til Per Sandberg. Jeg har allerede sagt at det er menneskelig å feile, og det mener jeg, svarer Solberg på direkte spørsmål fra NTB.

Solberg sier også at hun skal svare Stortinget på alle spørsmål de har i saken, før norsk presse får svar. Hun vil ikke si noe om at denne saken vil få konsekvenser for Per Sandberg før Stortinget har fått svar på sine spørsmål.

– Det er helt klart at Per Sandberg har brutt to av våre regler ved reise til et høyrisikoland. Både ved å reise uten å avklare reisen på forhånd, og også ved å å ha med seg jobbtelefonen, sier Solberg.

– Jeg har hatt en lang samtale med Per Sandberg om dette, og han er inneforstått med at han har brutt reglene, og han tar saken på dypeste alvor og er lei seg for den situasjonen han har satt seg selv i, sier Solberg.

Mange har etterlyst en tydeligere reaksjon fra Statsministeren for å tydeliggjøre alvoret i situasjonen.

– Jeg går ikke inn på hva mine samtaler med Per Sandberg går ut på. Det er viktig for å ha et godt lederskap, og for å ha et godt personallederskap, sier Solberg til TV 2.