Siv Jensen om Per Sandberg sin Iran-reise: – Jeg ble overrasket

Det har stormet rundt fiskeriminister Per Sandberg etter hans omstridte Iran-tur, men Siv Jensen verner om sin nestleder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har fått kritikk etter at han la årets sommerferie til Iran sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes, uten å orientere statsministerens kontor tilstrekkelig i forveien.

Sandberg har også innrømmet at han hadde med seg jobbtelefonen til Iran, noe som har fått flere sikkerhetseksperter til å uttrykke bekymring.

– Må gå videre

I et intervju på TV 2 Nyhetskanalen sier finansminister, og Frp-leder Siv Jensen at hun ble overrasket da hun fikk beskjeden om Per Sandberg sin Iran-reise.

– Jeg visste ikke at han skulle til Iran, derfor var det viktig at vi fikk klarhet i det, og at informasjonen kom dit den skulle, sier Jensen.

Finansministeren sier hun umiddelbart tok kontakt med Per Sandberg, og statsministerens kontor for å finne ut hva som hadde skjedde.

Videre sier partilederen at hun først og fremst er glad for at Sandberg har erkjent at det var feil å ikke varsle om reisen.

– Det var et brudd på rutiner og reglement. Vi har strenge regler, og det er viktig å ta vare på sikkerheten. Det er bra at han har erkjent feilen, og nå må vi gå videre, sier Jensen.

Finansministeren innrømmer at Per Sandberg burde ha varslet om turen, og at han ikke burde ha tatt med seg telefonen.

– Har vært ydmyk

Det har stormet rundt fiskerminister Sandberg den siste tiden, og mange har uttrykt bekymring for at Sandberg har satt Norges sikkerhet på spill. Siv Jensen har fått med seg at mange har ment mye, men mener det viktigste er at Per Sandberg har uttalt seg.

– Vi har en sett en tydelig grad av ydmykhet, og han har erkjent at han ikke burde gjort det, sier Jensen.

Flere har stilt spørsmålstegn til om hvorvidt Per Sandberg fortsatt kan ha tillit som statsråd, etter at han ved flere anledninger har innrømmet å ha tatt med sin egen telefon til såkalte høyrisikoland.

Tidligere sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen, er overbevist om at iranske myndigheter har hacket Per Sandbergs mobiltelefon.

Han mener Sandberg har vært naiv og utvist dårlig dømmekraft.

Men Siv Jensen mener sikkerheten ivaretas på en god og trygg måte.

– Gradert informasjon behandles og sjekkes trygt. Det skal man ikke være bekymret over. Per Sandberg er et veldig engasjert samfunnsmenneske, som har gjort en god jobb som fiskeriminister. Han er opptatt av å gjøre en god jobb, og nå har han innrømmet å ha gjort en feil, sier finansministeren.

Gjør en god jobb

FrP-lederen forstår at debatten har rast etter Sandbergs omstridte tur, og er klar på at sikkerheten er viktig for regjeringen. Hun mener imidlertid at de gjør en god jobb for å passe på dette.

– Vi har strenge regler og rutiner. Nå har Sandberg erkjent at han ikke burde gjort det, og dette undersøkes nå av myndighetene. Det var et brudd på reglementet, og det har statsministeren også vært veldig klar på, sier Jensen.

Det er ikke bare Per Sandberg sin ferietur til Iran som har fått mye oppmerksomhet. Også hans forhold til den 30 år yngre norsk-iraneren Bahareh Letnes har skapt mange overskrifter den siste uken. FrP-lederen sier at hun forstår mange stiller spørsmål.

– Jeg vet hun er norsk statsborger, og at de har vært på ferie sammen. Noe stort mer vet jeg ikke, sier hun.

Visste ikke om Iran-fest

I mars deltok Per Sandberg på feiringen av persisk nyttår på den iranske ambassaden i Oslo. Det fikk mange til å reagere.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP) uttalte til Nettavisen at det både var uheldig og unødvendig at en norsk statsråd deltok på et arrangement som var i regi av Den islamske republikk Iran.

Siv Jensen innrømmer i intervjuet at hun ikke var klar over at Sandberg deltok på dette arrangementet.

– Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner den daglige kalenderen til alle statsrådene, det er ikke mulig. Jeg har knapt kontroll på min egen. Politikere har tett program, og det er ikke slik at jeg sitter å godkjenner alle arrangementer, sier hun.

Verner om Sandberg

Jensen innrømmer at hun gjerne skulle vært foruten den siste ukas kontroversielle hendelser.

– Det er viktig og være tydelig og ærlig hver gang det oppstår situasjoner man helst skulle være foruten. Jeg liker ikke når hendelser forstyrrer arbeidet. Men nå har det skjedd, og da er det viktig å være klar på hva som er greit og ikke. Jeg har sagt rett ut at dette ikke var greit, og derfor er det bra han har beklaget det, sier hun til TV 2.

Til tross for en rekke kontroversielle hendelser den siste tiden, bedyrer Siv Jensen at Per Sandberg sitter trygt som fiskeriminister.

– Det er ingen grunn til å spekulere på det. Han gjør en god jobb som fiskeriminister, slår Jensen fast.