I KØ: En stor folkemengde står på standen på en av Giliøyene og venter på å bli evakuert. Foto: Indonesia Water Police/Reuters
I KØ: En stor folkemengde står på standen på en av Giliøyene og venter på å bli evakuert. Foto: Indonesia Water Police/Reuters

Evakuerer turister etter jordskjelv på indonesiske ferieøyer

Minst 98 personer er bekreftet døde etter et kraftig jordskjelv i Indonesia søndag. Mandag evakueres turister, mens det letes etter overlevende i ruinene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Indonesiske myndigheter oppgir at minst 98 mennesker døde og over 230 ble skadd i søndagens jordskjelv, som hadde en styrke på 7.

Talsmann for katastrofemyndighetene i Indonesia Sutopo Purwo Nugroho bekreftet tidligere mandag morgen at antall døde hadde steget til 91, med mer enn 200 personer skadde, de fleste drept eller skadd som følge av at flere tusen bygninger kollapset i jordskjelvet og etterskjelvene søndag.

Jordskjelvet ble utløst over ti kilometer under bakken nord i Lombok og kunne blant annet kjennes også på naboøyene Bali, Gili Trawangan, Gili Meno og Gili Air.

Ifølge myndighetene er ødeleggelsene massive, særlig i distriktene Nord-Lombok, Øst-Lombok og Mataram.

– Dette er foreløpige tall. Vi venter at tallene vil fortsette å stige, ettersom redningsmannskaper ennå ikke har kommet fram til alle områdene og fått oversikt over omfanget, sier Nugroho.

Norske

Utenriksdepartementet (UD) i Norge har foreløpig ingen informasjon som tyder på at noen fra Norge er blant de omkomne eller skadde.

– Vi jobber med å få oversikt over om norske borgere er involvert. Vi oppfordrer norske borgere som er i området til å følge råd og anvisninger fra lokale myndigheter, sier pressetalsperson Kari Eken Wollebæk i UD til NTB.

Indonesiske myndigheter opplyser at de nå henter utenlandske og indonesiske turister vekk fra ferieøyene nordvest for Lombok. Militæret og de nasjonale redningsetatene deltar i evakueringen.

AFP skriver at rundt 1200 turister vil bli fraktet ut fra Giliøyene i løpet av mandag. Øyene er populære blant backpacker-turister og dykkere.

Befinner du deg i området? Ta kontakt med TV 2 her.

Strømbrudd

14 etterskjelv er registrert siden det første jordskjelvet. Strømbrudd gjør det vanskelig å få oversikt over situasjonen, opplyser distriktssjefen i Nord-Lombok. Strømstans vanskeliggjør også letearbeidet og kommunikasjonen mandag.

Indonesia skulle denne uka vært vertskap for to konferanser på Bali og Lombok om regional sikkerhet og antiterrorarbeid, begge på høyt politisk nivå.

Sikkerhetsministre fra Indonesia, Australia, New Zealand og Myanmar opplyser at deres møte mandag om arbeid mot terrorisme er avlyst.

Utsatt

For bare en uke siden omkom 20 personer i et annet jordskjelv i samme område. Det hadde en styrke på 6,4. Da ble også over 1.000 bygninger helt eller delvis ødelagt.

Myndighetene utstedte søndag et tsunamivarsel som siden ble trukket.

Indonesias beliggenhet gjør at landet ofte rammes av jordskjelv. I desember 2004 oppsto et svært kraftig jordskjelv utenfor øya Sumatra. Det utløste en gigantisk flodbølge som krevde 220.000 menneskeliv i området, blant dem 168.000 i Indonesia.

(©NTB)