(Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
(Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Vil ikke gravlegge FM-radioen

NRK-sjefen ber kulturministeren om å tvinge folk til å kjøpe DAB-radio i stedet for vanlig FM-radio. Men Trond Giske (Ap) sier nei.

I fjor ble det solgt åtte ganger flere analoge FM-radioer enn digitale DAB-radioer i Norge.

Dobbeltdistribusjon av radiosignaler koster, og nå vil NRK-sjef Tore Bjerkaas at Giske griper inn slik at statskanalen kan slukke det analoge FM-nettet så kjapt som mulig.

Forståelse

I et brev til kulturministeren skriver NRK-sjefen blant annet at «For å redusere forbrukernes ulempe ved den endelige digitalovergangen må det gis så klare politiske signaler at de fleste i en kjøpssituasjon velger en FM/DAB-radio fremfor en ren FM-radio.»

Trond Giske sier han forstår godt at NRK har spesielle interesser i å slukke FM-nettet

- Men mitt ansvar ligger hos lytterne. Det er to grunner til at jeg mener vi bør gå saktere fram enn tilfellet var med innføringen av digital-TV. Det er mer kostnadskrevende for forbrukerne å gå over til DAB. Årsaken er at de fleste har flere radioapparater. I tillegg oppleves ikke kvalitetsforbedringen stor nok, sier Giske til Adresseavisen.

Tar det i 2022

- Når halvparten har kjøpt digital radio, så er vi villige til å diskutere en konkret tidsfesting for når FM-nettet kan slukkes, sier han.

I dag har cirka 17 prosent av folket kjøpt digital radio. Med dagens tempo, der salgstallene ligger stabilt på rundt 60.000 DAB-radioer i året, vil Giske først ta denne praten i år 2022.

- Bilindustrien i Europa har gått inn for å lage mottakere for DAB og DAB+, og det er et riktig steg på veien. Jeg ser at digitalradio er fremtiden, sier Giske. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2