SER ETTER BEDRE KLIMALØSNINGER: Erik Solheim. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
SER ETTER BEDRE KLIMALØSNINGER: Erik Solheim. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Solheim tar klimakritikk

Miljøvernminister Erik Solheim innrømmer at det offentlige må bli mer klimanøytralt.

Solheim (SV) har latt seg imponere over Arendal kommune, som i innen 2017 skal redusere utslippene fra sin virksomhet med 90 prosent og bli Norges første klimanøytrale kommune. Han mener resten av det offentlige Norge har mye å lære av dette, skriver Aftenposten.

– Vi har ikke vært flinke nok. I forbindelse med arbeidet med Klimakur vil jeg ta initiativ til å gå gjennom all statlig virksomhet for å se hvor vi kan redusere utslipp, sier miljøvernministeren.

Stort potensiale

Arendals utslippsmål tilsvarer to tonn CO2 per ansatt i kommunen. Miljøambassadør Svein Tveitdal mener staten med en lignende modell kan redusere utslippene med 600.000 tonn CO2, 1,6 prosent av Norges totalutslipp.

Solheim sier at staten vil følge etter, men med litt lengre tidsfrist. Han påpeker at staten for eksempel bør gå foran med innkjøp av elbiler, slik at markedet for disse øker utover landet.

Klimanøytral nasjon

– Når vi har satt som mål at Norge som nasjon skal bli klimanøytral innen 2030, er det klart all statlig virksomhet må bli det. Jeg kan ikke si noe eksakt tidspunkt, men definitivt før 2030, sier han til avisa. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2