Finansminister Sigbjørn Johnsen (ap) (Foto: SCANPIX)
Finansminister Sigbjørn Johnsen (ap) (Foto: SCANPIX)

Revidert budsjett vedtatt i Stortinget

Stortinget vedtok fredag revidert nasjonalbudsjett uten nevneverdige endringer. Finansminister Sigbjørn Johnsens (Ap) formaninger om forsiktig pengebruk i en uoversiktlig tid ble tatt til følge.

Statsinntektene har vokst siden hovedbudsjettet for 2012 ble lagt fram i oktober i fjor, og Stortinget godtok dermed en innstramming på seks milliarder oljekroner.

Under debatten, som alltid er vårsesjonens siste før de folkevalgte tar sommerferie, viste Johnsen til de dramatiske meldingene om sosial nød og raskt økende ledighet som kommer fra Europa. Han uttrykte særlig uro over hva som vil skje i Spania.

LES OGSÅ: Høyre vil øke prisen på barnehageplass

Vekst i Norge

Finansministeren gjentok imidlertid at regjeringen ser positivt på utviklingen i norsk økonomi og at det også ligger an til vekst i tiden framover.

En rekke av de nye bevilgningene i revidert nasjonalbudsjett er knyttet til angrepene 22. juli.

Opprydningen og sikringen av regjeringskvartalet er blitt dobbelt så dyrt som anslått, og Stortinget godtok at det er satt av ytterligere 900 millioner til ulike tiltak, blant annet fellessamlinger for pårørende og etterlatte, styrket behandlingstilbud for ungdommer med traumatiske lidelser, minnemarkeringer og 22. juli-konsert.

LES OGSÅ: Frp vil bruke oljepenger til veibygging

Hercules

En annen stor utgiftspost er anskaffelsen av et nytt Hercules-transportfly til erstatning for det som havarerte i Nord-Sverige tidligere i år. Forsvaret får det nye flyet allerede til høsten ved å få kjøpe av kvoten til det amerikanske luftforsvaret. Det nye Hercules-flyet koster om lag 720 millioner kroner.

En tilleggsbevilgning som vil glede mange kvinner, er potten på 50 friske millioner til rekonstruksjon av bryst etter kreftoperasjon. Dette skal korte ventetiden og gi bedre tilbud.

Stortinget vedtok også fredag at det brukes 320 millioner kroner ekstra til utbedring etter ras, flom og brann på veier og jernbane.

LES OGSÅ: Regjeringen bruker seks oljemilliarder mindre

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2