Regjeringen vil radiomerke demente

– Vi ser at pasienter som har brukt GPS, får større frihet og økt livskvalitet, sier helseminister Støre.

Regjeringen ønsker at helsepersonell skal kunne sette GPS sender på demente pasienter. (Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix)
Regjeringen ønsker at helsepersonell skal kunne sette GPS sender på demente pasienter. (Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix)

Regjeringen ønsker at helsepersonell skal kunne sette GPS-sender på demente pasienter. Det er positive erfaringer fra et prøveprosjekt som har ført til forslag om lovendring.

Lovendringen innebærer at det kan festes GPS-sendere på demente og andre med omsorgsbehov som vil ha nytte av en slik sporingsmulighet, selv om de ikke gir samtykke selv, skriver Aftenposten.

– Får større frihet

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) foreslår at helsepersonell som kjenner personene, selv skal kunne avgjøre om vedkommende skal utstyres med GPS-sender.

– Vi ser at pasienter som har brukt GPS, får større frihet og økt livskvalitet. For mange, både pasienter, pleiere og pårørende, ser vi at en uro blir bort. Dette bedrer både pleie og trygghet for alle, sier Støre.

Han mener alternativet ofte er låste dører og begrenset bevegelsesfrihet for pasienten, men presiserer at en slik løsning vil kreve mye av helsepersonellet og at det kun skal være et supplement til den helsetjenesten som pasientene allerede får.

Det er resultatene fra forskningsprosjektet «Trygge Spor», som legges fram onsdag, som har ført til at regjeringen ønsker å innføre en GPS-løsning for alle demente.

I dag har rundt 70.000 nordmenn demens, og antallet antas å fordoble seg innen 30 år. Hele 80 prosent av alle beboere på sykehjem lider av demens. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2