SKAL RYDDE OPP: Liv Signe Navarsete på vei inn til sentralstyremøtet i Senterpartiet tirsdag morgen. (Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2)
SKAL RYDDE OPP: Liv Signe Navarsete på vei inn til sentralstyremøtet i Senterpartiet tirsdag morgen. (Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2)

Navarsete mister grepet på velgerne

Liv Signe Navarsete mister velgere i hjemfylket, og plassen på Stortinget er usikker, viser en fersk måling for Senterparti-lederens hjemfylke Sogn og Fjordane.

Navarsete får ikke mer enn 13,1 prosents oppslutning på partibarometeret for Sogn og Fjordane som Respons har gjort for Bergens Tidende. Det er milevis unna resultatet på 25,2 prosent i stortingsvalget for tre år siden.

Vanskelig periode

Målingen kommer midt i en svært tøff uke for Navarsete, som toppet seg tirsdag med at hun måtte diskutere sin tillit og lederstil med sentralstyret i partiet. Hun ga også Senterungdommens leder Sandra Borch en uforbeholden beklagelse for utskjellingen i midten av september.

Les mer: – Jeg gikk langt over streken med Sandra

Ola Borten Moes støttespillere tar nå til orde for å skifte ut Sp-lederen allerede til våren, skriver Adresseavisen.

Dersom målingen blir identisk med valgresultatet neste år, kan Sp-lederen ryke rett ut av Stortinget, selv om partiet er det tredje største i fylket. Årsaken er befolkningsutviklingen i fylket som kun vil ha tre sikre distriktsmandater, mot fire i dag. Med en så dårlig oppslutning vil Navarsete være avhengig av et usikkert utjevningsmandat for å bli gjenvalgt på Stortinget, skriver avisen.

Valgeksperter mener imidlertid at partiets evne til å mobilisere i Sogn og Fjordane vil sikre Navarsete stortingsplassen.

Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe takker nei til gjenvalg til Stortinget. (Foto: Scanpix)
Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe takker nei til gjenvalg til Stortinget. (Foto: Scanpix)

Tar initiativ til lederskifte

Samtidig tar Senterparti-nestleder Ola Borten Moes støttespillere til orde for et lederskifte allerede til våren.

Partiveteranene Kolbjørn Almlid og lederen i nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag og ordfører i Skaun, Jon P. Husby, mener begge at tiden er inne for at Navarsete skiftes ut. Begge mener valgkomiteen må finne en som kan overta etter den hardt pressede partilederen allerede til våren, skriver Adresseavisen.

– Uavhengig av sentralstyrets beslutninger i Borch-saken, er en partileder avhengig av tillit over tid. Måten Navarsete har opptrådt på, blant annet overfor ungdomslederen, reiser prinsipielle spørsmål. Vi skal velge partileder på landsmøtet til våren, og det må stilles spørsmål ved hvorvidt Navarsete er den rette til å lede partiet, sier Husby.

Ikke bestemt seg for gjenvalg

På tirsdagens pressekonferanse der Navarsete kom med en beklagelse til Senterungdommens leder Sandra Borch, understreket hun at hun ikke har bestemt seg for om hun tar gjenvalg.

Husby mer enn antyder at Ola Borten Moe kan være aktuell som Navarsetes etterfølger.

– Jeg har ikke snakket med Ola, men det vil jeg tro. Jeg ser ikke andre som kan ta på seg de skoene. Det er sikkert mange som kunne latt seg velge til leder, men partiet må ha en leder som gir oppslutning i valg. Det er ikke så mange som gjør det, bortsett fra Ola Borten Moe. Han er godt kjent i alle lag av folket, mener Husby. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2