OVERTAR ETTER MARJATA: Det nye «spionskipet», som skal ta over for FS «Marjata», skal følge med på den militære utviklingen i nordområdene. (Foto: B.T./Scanpix)
OVERTAR ETTER MARJATA: Det nye «spionskipet», som skal ta over for FS «Marjata», skal følge med på den militære utviklingen i nordområdene. (Foto: B.T./Scanpix)

Langsten får bygge nytt «spionskip» for Forsvaret

Prislapp: 1,4 milliarder kroner.

Det nye skipet skal om tre år overta etterretnings- og forskningsoppgavene i nordområdene som Forsvaret i dag bruker FS Marjata til. Langsten-verftet var også leverandør av dette, da det sto ferdig på midten av 90-tallet, skriver Sunnmørsposten.

Les også: F-16-pilot sendte ut nødsignal ved Bodø

Oppjustert med 133 millioner

Skipet blir 125 meter langt og 23 meter bredt og fullstappet med elektronisk spesialutstyr. Kostnadsrammen ble oppjustert med 133 millioner kroner til nær 1,4 milliarder kroner etter at kontraktsforhandlingene ble avsluttet. Summen ble godkjent i Stortinget tirsdag, skriver Dagens Næringsliv.

Forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, sier til DN at fartøyet skal følge med på den militære utviklingen i nordområdene.

Stor kontrakt

En rekke aktører var prekvalifisert til anbudsrunden, men da fristen gikk ut var det bare STX OSV Holdings som hadde levert anbud. Kontrakten sikrer full sysselsetting i Tomrefjord fram til fjerde kvartal 2014.

– Om hele skipet kommer til å bli bygd i Tomrefjord, vet jeg ikke enda. Uansett kan jeg jo si at dette er en stor kontrakt for alle de lokale STX-verftene og at alle kommer til å bli involvert på en eller annen måte, sier kommunikasjonsdirektør Hege Anita Akselvoll i STX OSV til Sunnmørsposten. (©NTB) (©NTB)

Mer innhold fra TV 2