VOLD MOT BARN: Linda Hofstad Helleland (H) mener regjeringen snarest bør sørge for at vold mot barn blir kartlagt. (Foto: TV 2)
VOLD MOT BARN: Linda Hofstad Helleland (H) mener regjeringen snarest bør sørge for at vold mot barn blir kartlagt. (Foto: TV 2)

Høyre bekymret for at vold mot barn ikke blir oppdaget

Barnehageansatte må bli flinkere til å slå alarm når de mistenker vold, fastslår Høyre.

– Det finnes per i dag ikke statistikk over antall anmeldelser eller saker knyttet til vold mot barn. Regjeringen bør snarest sørge for at det blir ført en slik oversikt, sier Høyres familiepolitiske talskvinne Linda Hofstad Helleland til NTB.

Høyre er i ferd med å utarbeide en ny politisk plattform for framtidens barnehager. Der skjerper partiet kravene til de ansatte når det gjelder varsling ved mistanke om vold eller overgrep.

Syv prosent av voldsmeldingene fra barnehagene

Tirsdag falt dommen mot moren til Christoffer Gjerstad Kihle, som ifølge retten ble mishandlet til døde av sin stefar i 2005, bare åtte år gammel. Tønsberg tingrett kjente moren skyldig i passiv medvirkning til vold og dømte henne til fengsel i to og et halvt år, hvorav fire måneder ble gjort ubetinget.

Helleland viser til at under syv prosent av 8443 voldsmeldinger til Barnevernet kom fra barnehagene i 2010.

– Høyre ber kunnskapsministeren komme til Stortinget for å redegjøre for hva regjeringen gjør for å sikre barns helse og trygghet. Hva vil Kristin Halvorsen gjøre for at barnehagene skal få nødvendig kunnskap og kompetanse til å oppdage og varsle ved mistanke om vold og overgrep, spør Helleland.

LES OGSÅ: Siv Jensen etterlyser barneministeren: – Mange barn lider unødig

– Barnevern og barnehager må bli flinkere

Hun vil at barnehagene jevnlig skal få besøk av en helsesøster og at vold og overgrep får større plass i undervisningen av førskolelærere.

– Barnevern og barnehager må også bli flinkere til å samarbeide, sier hun.

– Denne statistikken sier ingenting om hvor mange barn som har vært utsatt for vold eller hvor grov volden har vært, noe politidistriktene selv etterlyser, sier Helleland.

LES OGSÅ: Kraftig økning av vold mot barn

– 22.000 barn utsatt for overgrep

En undersøkelse fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, anslår at mer enn 22.000 barn har vært utsatt for grov vold mer enn ti ganger.

– Men heller ikke her finnes det konkrete tall, sier Høyre-representanten, som mener politiet bør loggføre vold mot barn i hver anmeldelse for å synliggjøre omfanget av problemet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2