SKATT: Kommunene krever en skatteordning for vindkraft på lik linje med vannkraftkommuner.  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
SKATT: Kommunene krever en skatteordning for vindkraft på lik linje med vannkraftkommuner. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

Frp og Bellona kaller vindkraft-satsing en vits

Regjeringen mener satsingen på havvindkraft økes ved å bruke 40 millioner kroner mer på formålet.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2011 å bevilge 40 millioner kroner til å utvikle fornybar energiproduksjon til havs. 30 millioner av beløpet skal brukes på uttesting av pilot- og demonstrasjonsprosjekter. 10 millioner skal brukes på å kartlegge gode områder for havvindkraft.

– En vits

– Regjeringen prøver å gi et inntrykk av at den satser, men det er ikke mulig å realisere noe for en så lav sum, sier Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til Nationen.

Han viser til at det kostet 400 millioner kroner å bygge Statoils havvindmølle Hywind.

– Å late som om 40 millioner kroner er en god satsing, er derfor bare en vits, sier han.

Mener beløpet må mangedobles

Bellona er enig.

–30 millioner holder ikke til mange turbiner. I den sammenheng blir beløpet nærmest ubetydelig. Dersom Norge har en ambisjon om å ligge foran i denne utviklingen, må potten mangedobles i årene framover, sier energi- og klimarådgiver Håvard Lundberg i Bellona.

– Stor satsing

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviser at satsingen er liten.

– Det er første gang en regjering i Norge satser såpass mye på havvindprosjektene. I motsetning til tidligere, skjer det virkelig noe nå. Vi skal utvikle teknologi som gjør vindkraft billigere. Vindkraft skal bli stort også på land, men det virkelig store vindkrafteventyret i Norge vil komme offshore, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2