BEKYMRINGSMELDING: Oslos ordfører, Fabian Stang, fikk allerede i oktober kontoret sitt til å kontakte slottet om Trond Ali Linstad. (Foto: Scanpix)
BEKYMRINGSMELDING: Oslos ordfører, Fabian Stang, fikk allerede i oktober kontoret sitt til å kontakte slottet om Trond Ali Linstad. (Foto: Scanpix)

Fabian Stang nekter å dele ut Kongens fortjenstmedalje

Oslos ordfører vil ikke dele ut Kongens fortjenstmedalje til Trond Ali Linstad, som blant annet har langet ut mot jøder og jøders nettverk og innflytelse.

Trond Ali Lindstad mottar Kongens fortjenstmedalje i sølv tirsdag. Det var egentlig Fabian Stang som skulle stå for overrekkelsen, men han har sagt fra seg oppgaven.

– Jeg deler vanligvis ut Kongens fortjenstmedalje med glede, men i dette tilfellet vurderte jeg det som mer problematisk. Linstad har sikkert gjort en god innsats på noen områder, men for å kunne gjennomføre utdelingen, må jeg nok i litt større grad kunne identifisere meg med mottakeren, sier Stang til Aftenposten.

Kraftig kritikk

Medaljetildelingen høster kritikk fra flere hold.

– Dette er umusikalsk og forringer hederen til alle andre som har fått medaljen, sier forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund til tidsskriftet Vepsen.

Han viser til et innlegg på nettstedet Koranen.no, hvor Linstad langer ut mot jøder og jøders nettverk, innflytelse og «uhederlighet utad for å fremme en sak».

– Er en skandale

– Linstad spiller på den klassiske jødiske verdenssammensvergelsesmyten. Som om jøder er en entitet som jobber kollektivt for en ond plan. Det er en skandale at en person som kommer med slike utsagn får kongens fortjenstmedalje, sier seniorforsker Terje Emberland ved det norske Holocaustsenteret. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2