BEKYMRET FOR SKOLE BRÅK: Høyre leder Erna Solberg mener norsk skole lider under mye uro i klasserommet. (Foto: Øijord, Thomas Winje/Scanpix)
BEKYMRET FOR SKOLE BRÅK: Høyre leder Erna Solberg mener norsk skole lider under mye uro i klasserommet. (Foto: Øijord, Thomas Winje/Scanpix)

Erna Solberg slår et slag for tigermødrene

Norsk skole lider under mye uro i klasserommet, mener Høyre-leder Erna Solberg. Hun etterlyser mer disiplin og konsentrasjon.

Skole og kunnskap seiler opp som den viktigste saken for Høyre i høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Og det er særlig én ting som bekymrer Erna Solberg med norsk skole, nemlig uro og bråk i klasserommet.

– Hver dag forsvinner 25 prosent av undervisningstiden i bråk i norsk skole, sa Solberg da hun åpnet Høyres valgkampkonferanse i Oslo lørdag.

Les også: Høyre-politiker vil gjeninnføre spanskrør i skolen

Må ta ansvar

Både skolene, kommunene og foreldrene må ta mer ansvar for å få ro, mener Høyre-lederen.

– Foreldre må slutte å unnskylde egne barn hvis de mobber andre eller bidrar til bråk og uorden, sa hun.

Tigermødre

Solberg trakk fram debatten om såkalte tigermødre, som har gått varmt i vinter. Utrykket kommer fra boken til amerikansk-kinesiske Amy Chua, som handler om verdien av disiplin i barneoppdragelse.

– Dette er gode verdier, så lenge man ikke overdriver presset mot barna, sa hun.

Krav og forventninger

Tiden er moden for å stille krav og forventninger til barna, mente Solberg. Bare slik vil Norge bli i stand til å møte den sterke internasjonale konkurransen.

– Vi må erkjenne at det er en kjerne av sannhet i at i en kultur hvor det ikke er forventninger til barna, så lider også resultatene, sa hun.

Solberg viste til den internasjonale elevundersøkelsen PISA hvor Norge ligger på topp i uro og forstyrrelser i læringsmiljøet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2