BYRÅKRATI: I 2005 ble det brukt drøye 16 milliarder kroner på administrasjonen i landets 430 kommuner og 18 fylkeskommuner. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
BYRÅKRATI: I 2005 ble det brukt drøye 16 milliarder kroner på administrasjonen i landets 430 kommuner og 18 fylkeskommuner. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Byråkratiet vokser i Kommune-Norge

Fra 2005 til 2009 vokste byråkratikostnadene i norske kommuner med 6 milliarder kroner. Det er en økning på 34 prosent.

I 2005 ble det brukt drøye 16 milliarder kroner på administrasjonen i landets 430 kommuner og 18 fylkeskommuner. I 2009 var beløpet vokst til 22 milliarder kroner, skriver VG.

Bekymret

Tallene kommer fra Finansdepartementet og vekker bekymring i Høyre.

– Disse tallene viser at en stor del av midlene som er gitt til kommunene de siste årene er endt i administrasjonen, ikke for eksempel til skoler og barnehager, sier Jan Tore Sanner (H).

Han mener at kommunene har store penger å spare på å stramme inn pengebruken.

«Det skal ikke stå på penger»

– Dette er et resultat av at den rødgrønne regjeringen har gjort det til et ordtak at «det skal ikke stå på penger». Et slikt budskap stimulerer ikke til effektiv bruk av pengene, sier Sanner.

I Kommunal- og regionaldepartementet avviser man fullstendig at økningen i pengebruken har vært uforholdsmessig stor i administrasjonen.

– Dette må sees i sammenheng med den sterke veksten i Kommune-Norges inntekter. Andelen av pengene som går til administrasjon er i den sammenheng forholdsvis lavere enn den var tidligere, mener statssekretær Dag-Henrik Sandbakken (Sp). (©NTB)

Mer innhold fra TV 2