20 prosent av Norge jobber i helsevesenet

Andelen er dobbelt så høy som gjennomsnittet i OECD. Helseministeren er bekymret.

Stadig flere sysselsatte i Norge jobber i helse  og sosialsektoren. Her fra St. Olavs hospital i Trondheim. (Illustrasjonsbilde) (Foto: Scanpix)
Stadig flere sysselsatte i Norge jobber i helse og sosialsektoren. Her fra St. Olavs hospital i Trondheim. (Illustrasjonsbilde) (Foto: Scanpix)

Hele 20 prosent av sysselsatte i Norge jobber i helse- og sosialsektoren. Ingen andre OECD-land har en høyere andel, og andelen er dobbelt så høy som gjennomsnittet i OECD.

Etter Norge følger Danmark (18,4 prosent) og Nederland (15,9 prosent). Tallene kommer fram i OECD-rapporten «Health at a Glance», skriver Dagens Næringsliv.

Helseministeren bekymret

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er bekymret over tallene og viser til at Norge allerede står på terskelen av eldrebølgen.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er bekymret over tallene fra OECD-rapporten «Health at a Glance».  (Foto: Scanpix)
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er bekymret over tallene fra OECD-rapporten «Health at a Glance». (Foto: Scanpix)

– Hvis vi ikke gjør endringer i helsevesenet, vil behovet for sysselsatte i sektoren bare øke, inntil hver tredje nordmann er ansatt i helse- og sosialsektoren, sier Strøm-Erichsen.

LES OGSÅ: – Helseministerens tall er ikke til å stole på

– Kan ikke utsette reformer

Hun ser en slik situasjon som umulig, og peker på at Norge også trenger lærere, kunstnere, ingeniører og mange andre yrker. Helseministeren finner grunn til å advare opposisjonen mot å være en bremsekloss i omstillingen av helsesektoren.

– Vi kan ikke utsette reformer og trykke på pauseknapper når vi ser de utfordringene vi har på sikt. Vi trenger Samhandlingsreformen, understreker hun, og viser til at opposisjonspartiene har gått inn for å utsette reformen.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2