13 lakseeksportører utestengt fra Russland

Russland har lørdag innført det varslede midlertidige forbudet mot import av fersk laks fra 13 norske leverandører.

LAKSERØMMING: Lakserømmingen på Hitra i februar har ført til at Fiskeridirektoratet anmelder oppdrettsgiganten Salmar. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
LAKSERØMMING: Lakserømmingen på Hitra i februar har ført til at Fiskeridirektoratet anmelder oppdrettsgiganten Salmar. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Mattilsynet ble varslet om importforbudet for en snau uke siden og jobber nå med saken. Et møte med russiske veterinærmyndigheter tidligere i uken ga ikke noe resultat.

– Mattilsynet tar situasjonen på alvor. I tillegg til å følge opp de utestengte virksomhetene vil vi nå forbedre rutinene for oppfølging av virksomhetene som eksporterer til Russland, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet.

Han sier det er viktig for tilsynet å fortsette dialogen med russerne. Han understreker også at det bare er eksport av fersk laks som er rammet av forbudet. Frosset laks kan fortsatt eksporteres til Russland.

Det russiske forbudet er begrunnet med det russerne beskriver som «gjentatte funn av varer som ikke tilfredsstiller» myndighetenes krav.

Bedriftene som er rammet er Bremnes Seashore AS, Austevoll Laksepakkeri AS, Hardanger Fiskeforedling AS, Viking Fjord AS, Sekkingstad AS, Martin E. Birknes Eftf., Slakteriet Brekke AS, Nils Williksen AS, Mainstream Norway AS, Pundslett Laks AS, Alsvåg Fiskeprodukter AS, Nova Sea AS og Hofseth AS. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2